Reuters
StoryEditor

Katalánske referendum o nezávislosti rozdelilo europarlament. Madrid stupňuje vyhrážky

14.09.2017, 12:18
Autor:
ČTKČTK
Madrid sa chystá hlasovaniu zabrániť všetkými prostriedkami.

Postup Madridu proti katalánskym politikom, ktorí napriek zákazu ústavného súdu plánujú na 1. októbra referendum o nezávislosti, označujú niektorí europoslanci zo Španielska na neprípustné porušovanie slobody slova. Iní súhlasia so španielskou vládou a plán usporiadať referendum považujú za pokus o prevrat. O kauze sa hovorilo aj pri stredajšej rozprave v Európskom parlamente, kde sa niektorí poslanci čudovali, prečo Európska komisia nezasiahne, ako to robí v prípade iných krajín.

"Ako by mohli v demokracii zhabať volebné urny? Polícia môže zasahovať proti teroristom, proti vrahom, ale proti volebným urnám?" vyhlásil v rozhovore pre ČTK katalánsky europoslanec Josep-Maria Terricabras. Komentoval tak vyhrážky Madridu, ktorý sa chystá hlasovaniu zabrániť všetkými prostriedkami. Už cez víkend podnikla španielska polícia razie v jednej katalánskej tlačiarni a redakcii miestnych novín s cieľom zabaviť tlačoviny k chystanému plebiscitu.

Postup Madridu nahráva separatistom

"Rozumiem tomu, že sa im to nepáči, ale mali jednoducho nechať ľudí hlasovať a potom napríklad povedať, že ich to nezaujíma, že to neuznávajú, ale nechať ľudí voľne hlasovať a bez represií," uviedol Terricabras. Dodal, že postup Madridu je absolútne neprípustný, pretože bráni slobode prejavu. Podľa Terricabrasa zo strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) to ale robí španielska vláda veľmi zle a práve takýto postup podľa neho pomôže separatistom v referende vyhrať.

Ak sa však referendum vôbec uskutoční. Madrid pred blížiacim sa termínom hlasovania stupňuje vyhrážky. Trestnú zodpovednosť majú podľa španielskej prokuratúry niesť nielen katalánski politici, ale aj starostovia 712 obcí, ktorí súhlasia s poskytnutím obecných priestorov pre referendum.

Terricabras verí, že polícia nakoniec nezasiahne. Pokiaľ by tak ale urobila, je pravdepodobné, že ľudia vyjdú demonštrovať. V pondelok sa v Barcelone na oslavách Dňa Katalánska zišiel podľa niektorých zdrojov až milión ľudí, ktorí skandovali "nezávislosť, nezávislosť".

Tiež europoslankyňa za Baskicku národnú stranu (PNV) Izaskun Bilbaová sa domnieva, že Kataláncom by sa v hlasovaní nemalo brániť. "Aj keď si myslím, že spôsob vyhlásenia referenda nie je príkladný, jediné riešenie problému je nechať ľudí, aby sa vyjadrili," uviedla pre ČTK Bilbaová.

Prečo EÚ nezasiahne?

Naopak katalánsky poslanec z Ľudovej strany (PP) Santiago Fisas považuje referendum za nezákonné. "Rešpektujem právny štát, a preto sa ilegálneho referenda nezúčastním," uviedol Fisas, ktorý postup katalánskeho vedenia označil za prevrat. Vláda v Barcelone presadila zákon o referende a zákon o usporiadaní nezávislého Katalánska v miestnom parlamente, kde majú väčšinu separatisti. Pri rokovaní o zákonoch, ktorých platnosť už pozastavil ústavný súd v Madride, sa minulý týždeň strhla búrlivá debata, opozícia bola proti.

Proti referendu sa vyslovil aj španielsky socialistický europoslanec Juan López Aguilar. "Neposlúchnuť verdikt súdu nie je obrana demokracie ani obrana slobody slova," tvrdí.

O Katalánsku sa v stredu hovorilo aj v Európskom parlamente, keď niektorí poslanci reagovali na prejav predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera o stave únie. Juncker vyzdvihol, že v krajinách EÚ platí princíp právneho štátu, na rozdiel od Turecka, ktoré preto podľa neho zatiaľ do únie nepatrí. Na to reagoval katalánsky poslanec Terricabras, keď sa šéfa EK spýtal: "Prečo Európska komisia v prípade Španielska a Katalánska nezasiahne, ako to robí v iných krajinách?" V poslednej dobe vedie EK spor kvôli ohrozeniu právneho štátu s Poľskom.

Zásah EÚ žiadal v stredu aj španielsky ľudovec Esteban González Pons, ktorý je proti referendu. "Nacionalizmus je nákazlivý a šíri sa ako vírus. V mojej krajine sa v jednom regióne útočí na ústavu, ktorú by EÚ mala tiež brániť," povedal Pons. Juncker poslancom ohľadom Katalánska neodpovedal.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 04 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 05 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:24