Donald TrumpReuters
StoryEditor

Demokrati a Trump sa dohodli na imigračnom zákone. V hre môže byť aj mexický múr

14.09.2017, 13:07
Autor:
ČTKČTK
DACA umožňuje ľuďom, ktorí prišli ako deti ilegálne do USA so svojimi rodičmi, opakovane získavať dvojročné víza a pracovné povolenie.

Americkí opoziční demokrati sa dohodli s prezidentom Donaldom Trumpom na spolupráci pri tvorbe zákona, ktorý má poskytnúť právnu ochranu pred vyhostením prisťahovalcom, ktorí prišli do USA ako deti. Po stredajšom večernom rokovaní to novinárom oznámili demokratickí lídri a potvrdili predstavitelia Bieleho domu. Prezidentova hovorkyňa však spochybnila verziu demokratov, že sa návrh zákona bude prejednávať nezávisle na financovania hraničného múru s Mexikom, ktorej stavba je pre Trumpa prioritou.

Šéf Bieleho domu začiatkom septembra rozhodol o zrušení programu známeho pod skratkou DACA, ktorý zaviedol jeho predchodca Barack Obama na ochranu mladých imigrantov. Trump vyzval Kongres, aby počas polročného prechodného obdobia prijal zákon, ktorý bude situáciu riešiť namiesto zrušeného prezidentského výnosu.

"Zhodli sme sa, že rýchlo vtelíte ochranu (poskytovanú) DACA do zákona a budeme pracovať na zákonnom balíku bezpečnosti hraníc, nie múre, čo je prijateľné pre obe strany," uviedli po pracovnej večeri v Bielom dome lídri demokratov v Snemovni reprezentantov a v Senáte Nancy Pelosiová a Chuck Schumer.

Demokrati dlhodobo považujú stavbu a financovanie hraničného múru za neprijateľné a vyhlasujú, že Trumpovu snahu získať peniaze z federálneho rozpočtu zablokujú. Časť komentátorov sa pritom domnieva, že prezident zrušil výnos o DACA preto, aby výmenou za jeho uzákonenie v Kongrese získal demokratickú podporu pre opatrenia na ochranu hraníc vrátane stavby múru.

Kým niekoľko nemenovaných predstaviteľov Bieleho domu podľa agentúry Reuters potvrdilo verziu Pelosiovej a Schumera o tom, že zákon o mladých prisťahovalcoch by sa mohol prerokovať nezávisle na múre, Trumpová hovorkyňa Sarah Huckabeeová Sandersová tak ďaleko nezašla. "Rokovalo sa síce o DACA a bezpečnosti hraníc, k dohode o vynechaní múru (z návrhu zákona) ale rozhodne nedošlo," napísala na twitteri.

DACA umožňuje ľuďom, ktorí prišli ako deti ilegálne do USA so svojimi rodičmi, opakovane získavať dvojročné víza a pracovné povolenie. Trump stanovil polročnú lehotu, počas ktorej budú môcť doterajší účastníci programu požiadať o predĺženie víz. Ak počas nej Kongres zákon neprijme, bude môcť byť vyhostených približne 800 000 ľudí zahrnutých v súčasnosti do programu.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:55