Reuters
StoryEditor

Explózia v londýnskom metre zranila 29 ľudí. K útoku sa prihlásil Islamský štát

15.09.2017, 10:29
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Pri dnešnom teroristickom útoku v londýnskom metre explodovala improvizovaná nálož.

Po dnešnom teroristickom útoku v Londýne v tamojších nemocniciach ošetrili 29 zranených ľudí. O novej bilancii informovala dnes Národná zdravotná služba (NHS). 

Britská televízia Sky dodala, že žiaden zo zranených nie je v ohrození života. Väčšina z nich utrpela popáleniny, ďalší sa zranili v tlačenici, ktorá vznikla v dôsledku paniky po výbuchu. 

Podomácky vyrobené výbušné zariadenie explodovalo vo vozni londýnskeho metra dnes počas raňajšej dopravnej špičky, keď sa vlaková súprava nachádzala na stanici Parsons Green.

Vyšetrovatelia neskôr za pomoci záberov z bezpečnostných kamier identifikovali podozrivého v kauze bombového útoku. K zodpovednosti za teroristický útok v londýnskom metre sa prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amaki prihlásila organizácia Islamský štát (IS).

Londýnsky starosta Sadiq Khan podľa agentúry Reuters oznámil, že metropolitná polícia posilní svoju prítomnosť v dopravných prostriedkoch aj na kľúčových miestach hlavného mesta.

Incident sa odohral v stanici Parsons Green na juhozápade Londýna. Niektorí cestujúci majú popálené tváre, napísala londýnska verzia denníka Metro.

Vo vagóne zrejme vybuchol kôš, taška či podobný predmet, naznačuje s odkazom na fotografie na sociálnych sieťach a svedkov portál denníka Daily Telegraph. Podľa neho bolo zrejme niekoľko ľudí poranených v tlačenici, keď dav v panike utekal z miesta nešťastia.

Kvôli incidentu prestala jazdiť linka medzi stanicami Earls Court a Wimbledon.

Svedkovia popísali, že po explózii zaplnil vagón metra dym. Ľudia v panike utekali von zo stanice. Jedna z cestujúcich uviedla, že má poranenú nohu. Dodala, že videla záblesk a plamene. Niekoľko ľudí sa podľa britských médií zranilo až pri úteku.

Ďalšia svedkyňa, ktorá bola počas výbuchu priamo v stanici metra, uviedla: "Bežali sme ako o život. Ešte že som mala na nohách tenisky. Išla som dole po schodoch, ľudia začali padať jeden cez druhého. Podo mnou ležali dve ženy. Vedľa som zazrela malého chlapca, ktorý mal pritlačenú hlavu k zemi."

Richard Aylmer-Hall opísal paniku po výbuchu. "Videl som nejakú ženu, ako plače. Veľa sa tam kričalo. Padali aj ľudia na schodoch, ako sa snažili utekať. Všetci panikárili," opísal bezprostredné momenty po explózii.

Dvadsaťštyriročný Alex Littlefield prechádzal krátko po výbuchu okolo stanice Parsons Green. "Videl som, ako ľudia utekajú zo stanice. Boli tam policajti a hasiči a tlačili ľudí preč," opísal situáciu po výbuchu serveru BBC. Polícia doteraz príčiny explózie nekomentovala, iba potvrdila, že pri stanici Parsons Green prebieha zásah.

Stanica Parsons Green sa nachádza v západnom Londýne na linke District Line. Zastávka leží nad zemou a vychádza sa z nej cez schodisko v priľahlých budovách. District Line je jednou z najvyťaženejších liniek metra v Londýne. Stanica Parsons Green bola otvorená 1. mája 1880.

01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:04