Reuters
StoryEditor

Polícia v Katalánsku vykonala razie. Pátrala po letákoch a urnách na referendum

17.09.2017, 08:05
Autor:
TASRTASR
Okrem toho španielske ministerstvo vnútra v piatok oznámilo, že v Katalánsku zhabalo 100-tisíc letákov propagujúcich referendum a nezávislosť.

Španielska Civilná garda podnikla v posledných dňoch v Katalánsku razie v niekoľkých tlačiarňach, kde pátrala po tlačivách, hlasovacích urnách a plagátoch vyrábaných pre potreby pripravovaného referenda o nezávislosti tohto autonómneho regiónu. Referendum je vypísaná na 1. októbra a vláda v Madride je proti jeho uskutočneniu.

Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont, ktorému za organizovanie referenda hrozí obvinenie, podľa agentúry AP informoval, že pripravených na rozvoz po Katalánsku je už 6000 hlasovacích urien. Tie sa momentálne nachádzajú na utajenom mieste.

Okrem toho španielske ministerstvo vnútra v piatok oznámilo, že v Katalánsku zhabalo 100-tisíc letákov propagujúcich referendum a nezávislosť. Ministerstvo však nespresnilo, kde k zhabaniu došlo.

Katalánsky najvyšší súd zasa v piatok varoval sedem miestnych denníkov, z ktorých mnohé majú len internetovú verziu, pred zverejňovaním materiálov ohľadom referenda.

Policajná razia sa podľa agentúry Reuters uskutočnila v sobotu aj v priestoroch redakcie katalánskeho denníka El Vallenc v meste Valls vzdialenom asi 50 km západne od Barcelony. Ako uviedol redaktor Francesc Fabregas, prehliadka redakcie trvala šiestim policajtom vyše päť hodín. Redaktor dodal, že nevie, po čom polícia pátrala. Vyhlásil, že jeho denník nezverejnil žiadne propagačné materiály k referendu.

Mnohí sympatizanti hnutia za odštiepenie sa Katalánska od Španielska vnímajú tieto policajné prehliadky a pátranie po hlasovacích urnách a hlasovacích lístkoch ako prejav represií štátu.

Veľkú nespokojnosť tejto skupiny obyvateľstva vyvolávajú aj zábery na príslušníkov katalánskej regionálnej polície, ktorí po materiáloch k referendu pátrajú spoločne so španielskou políciou. Katalánska polícia - Mossos d‘Esquadra - pritom podlieha katalánskej vláde a teší sa u Kataláncov veľkej obľube a rešpektu - najmä v súvislosti s nedávnym účinným zásahom proti islamistickým radikálom, ktorí v Katalánsku spáchali teroristické útoky so 16 obeťami na životoch.

Španielska prokuratúra však nariadila všetkým zložkám polície - vrátane katalánskej Mossos d‘Esquadra -, aby zasiahli proti všetkým pokusom o prípravu a uskutočnenie referenda.

01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 03 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 04 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 05 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:50