TASR/AP
StoryEditor

Lajčák prezradil, aké priority má na čele Valného zhromaždenia OSN

17.09.2017, 10:28
Autor:
TASRTASR
Šéfa slovenskej diplomacie do funkcie predsedu zvolili predstavitelia členských štátov OSN 31.

Nový predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) a zároveň minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) zdôrazňuje, že počas svojho pôsobenia chce mať "vybalansovaný" prístup ku všetkým trom pilierom OSN, ktorými sú mier, rozvoj a ľudské práva. "To znamená neuprednostňovať jeden na úkor iného. Chcem sa sústrediť na kvalitu a nie na počet podujatí, lebo tých je už aj tak veľké množstvo," uviedol pre TASR Lajčák.

Potrebu jeho pridanej hodnoty vníma pri otázkach mieru, pretože si myslí, že OSN neplní očakávania ľudí. "Keď sa pozrieme okolo seba, konfliktov je stále veľa. Osobitne sa chcem zamerať na fázu pred konfliktom, to znamená na prevenciu konfliktov, mediáciu. Lebo o tom je diplomacia, ako predchádzať konfliktom. Čiže toto je taká vec, ktorá je istým spôsobom moja srdcová a ktorú do toho celého vnášam," informoval minister.

Zároveň však zdôraznil, že má pred sebou množstvo práce týkajúce sa oblasti migrácie. "Po skončení 72. VZ OSN by mali byť schválené dva vážne dokumenty, tzv. kompakty, jeden o migrácii a druhý o utečencoch. A tie musíme pripraviť, čiže budeme mať celý rok množstvo podujatí po celom svete, kde budeme tieto dokumenty pripravovať," zdôraznil Lajčák.

Za ďalšiu dôležitú tému počas svojho pôsobenia označil udržateľné rozvojové ciele, respektíve, ako do roku 2030 zlepšiť život na planéte, a tému klimatických zmien, keďže po odstúpení USA je podľa neho dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo ukázalo jednotu a zomknutosť.

Za najviditeľnejšiu skutočnosť označil rozpočet, ktorý OSN schvaľuje každé dva roky. "Práve do decembra tohto roka musíme schvaľovať rozpočet na ďalšie dva roky. Ako to už býva všade dobrým zvykom, úlohy len pribúdajú, peniaze nie," konštatoval. V neposlednom rade sa chce zamerať i na komunikáciu s mimovládnym sektorom, s médiami, občianskou spoločnosťou a s vládami jednotlivých členských krajín.

Šéfa slovenskej diplomacie do funkcie predsedu zvolili predstavitelia členských štátov OSN 31. mája 2017. Zástupca SR získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz. Zasadnutie VZ OSN sa koná v sídle OSN v americkom New Yorku raz ročne. Začína sa v utorok v treťom septembrovom týždni. V pléne tohtoročného VZ OSN vystúpi i prezident Andrej Kiska, ktorý povedie slovenskú delegáciu.

01 - Modified: 2024-04-17 06:04:00 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN bude zajtra hlasovať o žiadosti Palestínčanov o plné členstvo 02 - Modified: 2024-04-15 04:47:48 - Feat.: - Title: Irán využil svoje právo na sebaobranu, tvrdí veľvyslanec pri OSN 03 - Modified: 2024-04-14 06:32:42 - Feat.: - Title: Na žiadosť Izraela sa po iránskom útoku v nedeľu uskutoční mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN 04 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-04-12 05:45:08 - Feat.: - Title: Zásoby potravín na Haiti by sa mohli do konca apríla minúť, varuje OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:22