Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump písal o radoch na benzín v KĽDR, ktoré nie sú. A Kimovi dal prezývku

19.09.2017, 00:06
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident Donald Trump vyvolal rozpaky nedeľňajším tvrdením, že v Severnej Kórei sa tvoria dlhé rady na čerpacích staniciach.

Slová Donalda Trumpa odkazujúce na prijatie sprísnených sankcií vrátane obmedzenia dovozu ropy do KĽDR sa zjavne nezakladajú na pravde, napísal denník The Washington Post. Aspoň obyvatelia severokórejskej metropoly žiadny zvýšený záujem o benzín či naftu nezaznamenali, dodal denník.

Trump publikoval v nedeľu ďalší zo svojich tweetov útočiacich na severokórejského diktátora Kim Čong-una, v ktorom mu v súvislosti s množiacimi sa raketovými skúškami prisúdil prezývku Rakeťák.

"Včera (v sobotu) večer som hovoril s juhokórejským prezidentom Munom. Spýtal som sa ho, ako sa má Rakeťák. V Severnej Kórei sa tvoria dlhé rady na benzín. To je zlé!" Napísal Trump.

Spojené štáty minulý týždeň presadili v Bezpečnostnej rade OSN nové sankcie proti severokórejskému režimu. Zamýšľané úplné zastavenie dodávok ropy do KĽDR však kvôli odporu Číny a Ruska neprešlo a Washington docielil len čiastočné obmedzenia.

"Nevieme o žiadnych radoch na čerpacích staniciach. Aspoň ja som si nič nevšimol. Pýtal som sa niekoľkých Kórejčanov a tí tiež nič nevideli," povedal washingtonskému denníku nemenovaný cudzinec žijúci v Pchjongjangu.

Vo dvojmiliónovej metropole KĽDR je kvôli chabým ekonomickým možnostiam miestnych obyvateľov znateľne menej automobilov ako v ďalších ázijských mestách a miestne pumpy zvládajú dopyt nasýtiť bez väčších problémov.

Prijaté sankcie majú obmedziť dodávky ropy do krajiny o tretinu oproti stavu z minulých rokov, znalci pomerov však tvrdia, že Čína ako hlavný obchodný partner komunistického režimu dokáže nájsť spôsob, ako dostať do KĽDR dostatočné množstvo paliva.

Analytici oslovení washingtonským denníkom tvrdia, že sankcie zrejme nebudú mať vplyv ani na bežnú spotrebu paliva a už vôbec nie na severokórejský raketový či jadrový program, ktorého obmedzenie bolo ich hlavným cieľom. 

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:55