Reuters
StoryEditor

Venezuela sa musí vrátiť k demokracii, vyhlásil Trump. Nevylúčil ani vojenský zákrok

19.09.2017, 07:59
Autor:
ČTKČTK
Washington na konci augusta uvalil na Venezuelu tvrdé ekonomické sankcie.

Vo Venezuele musí byť opäť nastolená demokracia. V prípade, že bude venezuelský prezident Nicolás Maduro pokračovať v autoritárstve, sú Spojené štáty pripravené podniknúť ďalšie kroky. Na večeri s lídrami Brazílie, Kolumbie, Panamy a Argentíny v predvečer začiatku všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN to povedal americký prezident Donald Trump. Informovala o tom agentúra AP.

Vo Venezuele sa už niekoľko mesiacov konajú demonštrácie proti ľavicovému prezidentovi Madurovi, ktorého kritici mu dávajú za vinu hlbokú hospodársku krízu a obviňujú ho z autoritárstva. Maduro podľa Trumpa uvrhol svoj ľud do veľmi zlej situácie a prináša mu tak utrpenie.

Venezuela, ktorá predtým patrila k najbohatším krajinám sveta, má v súčasnosti obyvateľov, ktorí padajú od hladu na uliciach, povedal Trump a označil situáciu za "absolútne neakceptovateľnú". Požiadal preto svojich latinskoamerických náprotivkov, aby boli pripravení robiť viac.

Washington na konci augusta uvalil na Venezuelu tvrdé ekonomické sankcie, ktorých cieľom je okrem iného znemožniť krajine prístup na finančné trhy v USA. Sankcie sú namierené "proti diktatúre vo Venezuele" a obmedzujú napríklad nákup dlhopisov venezuelskej vlády.

V prípade nutnosti nevylúčil Trump ani vojenský zákrok. S tým však nesúhlasia latinskoamerickí lídri, ktorí dávajú prednosť skôr diplomatickým opatreniam, píše Reuters.

Sankcie však podľa niektorých analytikov môžu viesť k štátnemu bankrotu Venezuely. Tá je už niekoľko rokov v ekonomickej kríze, v ktorej sa ľuďom nedostáva základných potrieb, vrátane potravín a liekov. Zem sužuje hyperinflácia a narastajúca kriminalita.

Predovšetkým veľké mestá sú dejiskom opakovaných veľkých protivládnych demonštrácií, pri ktorých už bolo zabitých okolo 120 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:10