Reuters
StoryEditor

Trump na pôde OSN označil Kimov režim za zvrátený, pohrozil jeho totálnym zničením

19.09.2017, 16:36
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump vyzval všetky štáty, aby izolovali severokórejský režim.

Donald Trump dnes v Organizácii Spojených národov ostro kritizoval režimy Severnej Kórey, Iránu a Venezuely. Odsúdil tiež islamských radikálov a sľúbil, že Spojené štáty ic zastavia. Vo svojom prvom prejave vo všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN v úrade amerického prezidenta, ktorý dosiahol takmer trojnásobnej dĺžky proti bežne vyhradenej štvrťhodine, šéf Bieleho domu tiež varoval pred nekontrolovanou migráciou.

Trump v úvode chválil ekonomickú situáciu v USA a vyzýval k spolupráci suverénnych štátov v záujme lepšej budúcnosti sveta. Od tejto témy prešiel ku kritike severokórejského režimu, ktorý označil za zvrátený a ktorý obvinil z bezohľadnej snahy získať jadrové zbrane. Prezident varoval, že ak bude KĽDR ohrozovať Spojené štáty a ich spojencov, nebudú mať USA inú možnosť, než Severnú Kóreu úplne zničiť.

"Raketový muž je na samovražednej misii," povedal v OSN americký prezident o lídrovi KĽDR Kim Čong-unovi.

Trump tiež poďakoval Číne a Rusku za podporu pri presadení sankcií voči Pchjongjangu. Zároveň vyzval všetky štáty, aby izolovali severokórejský režim, a odsúdil každého, kto do KĽDR dodáva zbrane.

Kritický bol americký prezident i k Iránu, ktorý označil za krajinu, ktorá sa z prosperujúceho štátu zmenila na hospodársky rozvrátenú oblasť, ktorej hlavným vývozným artiklom je násilie. Režim v Iráne je podľa Trumpa vražedný a destabilizuje svet. Americký prezident pritom kritizoval napríklad nepriateľský postoj Teheránu voči Izraelu.

Šéf Bieleho domu sa vymedzil aj proti dohode o kontrole iránskeho jadrového programu, ktorú s Teheránom uzavrelo šesť svetových veľmocí vrátane USA, ktoré vtedy viedol Trumpov predchodca Barack Obama. Trump dohodu označil za jednu z najhorších, na ktoré USA pristúpili, je vraj jednostranná a hanebná. USA podľa neho nemôžu podporovať dohodu, ktorá je len zásterkou pre rozvoj iránskeho jadrového programu. Teherán pritom v minulosti vždy popieral, že sa usiluje o zostrojenie jadrovej zbrane.

"USA nemôžu stáť za dohodou, ktorá je zásterkou pre rozvoj iránskeho jadrového programu," povedal Trump k problematickému bodu na rokovaní Valného zhromaždenia. "Režim v Iráne je vražedný a destabilizuje svet," dodal.

Podľa Trumpa USA zastavia radikálny islamský terorizmus, nemôžu dopustiť, aby rozvrátil celý svet. "Je čas ukázať na štáty podporujúce teroristov," povedal rázne.

Dohodu šiestich veľmocí s Iránom o kontrole jeho jadrového programu a zrušenie protiiránskych sankcií označil Trump za jednu z najhorších dohôd, na ktoré USA pristúpili. Podľa neho je jednostranná a hanebná.

Americký prezident vyslovil znepokojenie aj ohľadom vývoja vo Venezuele, ktorú podľa neho tamojšia socialistická vláda priviedla na pokraj skazy. Trump označil situáciu v tejto krajine za úplne neprijateľnú a vyzval Venezuelčanov k úplnému obnoveniu demokracie a politických slobôd. Povedal, že USA sú pripravené "k ďalším akciám" vo Venezuele, ak tamojšia vláda bude pokračovať v autoritatívnom spôsobe riadenia krajiny.

Trump sa v prejave venoval aj islamskému radikalizmu. Sľúbil, že USA ho zastavia, a zároveň vyhlásil, že je potrebné verejne ukazovať na krajiny, ktoré radikálov podporujú. Ocenil súčasne postup proti skupine Islamský štát: za posledných osem mesiacov sa podľa neho podarilo spôsobiť jej väčšie porážky, než za niekoľko posledných rokov dohromady.

Americký prezident sa zmienil aj o problematike nekontrolovanej migrácie, ktorá podľa neho škodí krajinám, ktoré utečenci opúšťajú, aj tým krajinám, do ktorých prichádzajú. Vyzval k tomu, aby sa migranti usídlili čo najbližšie svojich domovských krajín. Podľa jeho slov je potrebné sa zasadiť o to, aby sa utečenci mohli do svojich domovov vrátiť.

Trump sa vo svojej reči vôbec nezmienil o klimatických zmenách. USA pritom čelia kritike za to, že stiahli svoj podpis pod klimatickou dohodou z Paríža. Americký prezident zato podľa očakávaní zopakoval, že USA sú najväčším prispievateľom na činnosť OSN a vyzval k reformám svetovej organizácie v záujme zvýšenia jej efektivity.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 04 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:34