Reuters
StoryEditor

Čo to malo znamenať? Ázia sa snaží rozobrať Trumpove hrozby voči Kimovmu režimu

20.09.2017, 12:18
Autor:
ČTKČTK
Trumpove hrozby sú podobné tomu druhu blufovania, ktoré KĽDR používa po celé desaťročia, mieni expert.

Bol to bluf? Upozornenie, že zostrelí ďalšiu severokórejskú raketu odpálenou v rámci testovania? Prosté potvrdenie predchádzajúcej politiky? Oficiálni činitelia a experti naprieč Áziou sa dnes snažia rozobrať hrozbu amerického prezidenta Donalda Trumpa, že v prípade provokácie "úplne zničí Severnú Kóreu", napísala agentúra AP.

Jedna bezprostredná reakcia na Trumpovo vyhlásenie však chýba. KĽDR zatiaľ mlčí a vyhlásenie Trumpa pred Valným zhromaždením OSN nijako nekomentovala.

Ázia je oblasťou zvyknutou na severokórejské snahy o vývoj jadrových zbraní, čo generuje zdanlivo nekonečný kolotoč hrozieb a protihrozeb. Za tejto situácie Trumpovo radikálne vyhlásenie zaznelo veľmi nahlas.

Južná Kórea oficiálne dopad Trumpových slov zmiernila. Tokio sa sústredilo na zmienku amerického prezidenta o japonských občanoch unesených do KĽDR. A analytici po celej Ázii vyjadrili prekvapenie a miestami aj sarkastické pobavenie nad tým, že v jeden okamih Trumpove slová zneli ako vyhlásenie, ktoré bežne vysielajú severokórejské štátne médiá.

​Zopakovanie základného postoja USA

Oficiálni činitelia z úradu juhokórejského prezidenta Mun Če-ina označili Trumpove slová za signál odhodlania Washingtonu vyriešiť situáciu s KĽDR, ale v zásade len za zopakovanie základnej americkej politiky.

Americký prezident už skôr pohrozil Pchjongjangu "ohnivou zlobou, akú svet nevidel", na čo KĽDR reagovala sériou zbrojných testov vrátane šiesteho a doteraz najsilnejšieho jadrového výbuchu a odpálenia dvoch rakiet, ktoré preleteli cez územie amerického spojenca Japonska.

Hovorca úradu juhokórejského prezidenta uviedol, že Trumpovo vyhlásenie je v zásade len opakovaním základného postoja USA, že by "pri riešení situácie s KĽDR mali byť na stole všetky možnosti". A dodal, že čas, ktorý Trump vo svojom prejave KĽDR venoval, len dokazuje, ako vážne Washington tento problém berie.

Niektorí juhokórejskí opoziční politici však Trumpovo vyhlásenie vnímajú ako známku toho, že hlas Južnej Kórey a juhokórejské návrhy na riešenie severokórejskej krízy strácajú na medzinárodnom poli váhu.

Diplomatické snahy v slepej uličke

Trumpov prejav v OSN nasledoval len niekoľko dní potom, čo americký minister obrany Jim Mattis znepokojil Južnú Kóreu vyhlásením, že Spojené štáty majú vojenské riešenie proti KĽDR, ktoré by neviedlo k zničeniu len desiatky kilometrov vzdialeného Soulu.

Juhokórejská metropola je na dostrel severokórejského delostrelectva rozmiestneného na spoločnej hranici, ktorá je hodinu jazdy autom od Soulu a jeho 25 miliónov obyvateľov.

Južná Kórea aj jej terajší prezident Mun Če-in dlhodobo presadzujú riešenie severokórejskej krízy prostredníctvom dialógu. Avšak diplomatické snahy zbaviť KĽDR jadrových zbraní sú celé roky v slepej uličke a Pchjongjang medzitým značne pokročil k svojmu cieľu získať rakety s jadrovými hlavicami, ktoré by boli schopné doletieť kamkoľvek po celom svete.

Trump zatiaľ bezvýsledne vyvíja tlak na Peking, ktorý je jediným veľkým spojencom Pchjongjangu, aby sa viac snažil ovplyvniť správanie KĽDR. Čínsky odborník na KĽDR Čcheng Siao-che vyhlásil, že ho prekvapila ráznosť Trumpovho prejavu.

"Keď som včera v noci prvýkrát počúval jeho vyhlásenie, pripadalo mi to, ako by Spojené štáty takmer vyhlásili KĽDR vojnu," povedal Čcheng. Prejav podľa jeho slov naznačoval, že ak KĽDR vykoná test ďalšej rakety, Spojené štáty ju s veľkou pravdepodobnosťou zostrelia.

Rétorika podobná severokórejskej

Oficiálni činitelia v Tokiu uvítali Trumpovu zmienku o severokórejských únosoch japonských občanov, ku ktorým došlo v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Vo výpočte obvinení proti KĽDR Trump vyhlásil: "Vieme, že uniesli milé trinásťročné japonské dievčatko z pláže v jej vlastnej krajine a zotročili ju ako učiteľku japončiny severokórejských špiónov." Toto dievča, Megumi Jokotaová, bolo jednou z najmenej 17 Japoncov, ktoré podľa Tokia Severná Kórea uniesla.

Andrej Lankov, historik soulskej univerzity, ktorý študoval aj v Pchjongjangu, opísal Trumpove hrozby ako podobné tomu druhu blufovania, ktoré KĽDR používa po celé desaťročia. "Je trochu smiešne vidieť, ako sa americký prezident správa presne rovnako a používa presne rovnaké slová, aké jeho severokórejskí kolegovia používajú po celé desaťročia," povedal Lankov.

Rétorika, po ktorej nenasleduje akcia, ale nakoniec podkopáva povesť USA v medzinárodnom meradle. "Americké hrozby potom budú podstatne menej účinné," dodal Lankov.

01 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 05 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:34