Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Autorita nadovšetko. Pätina Rusov by volila neexistujúceho Putinovho nástupcu

20.09.2017, 12:32
Autor:
ČTKČTK
Dve tretiny Rusov, ktorí podľa experimentu neboli ochotní hlasovať za daného kandidáta, vykázali odolnosť voči tlaku väčšiny.

Každý piaty Rus by bol ochotný hlasovať za neexistujúceho kandidáta na hlavu štátu, o ktorom im bolo povedané len to, že ho podporil súčasný prezident Vladimir Putin ako svojho nástupcu. O experimente, ktorý podnikla spoločnosť Levada, zaoberajúca sa prieskumami verejnej mienky, dnes informoval denník Vedomosti.

Za vymysleného kandidáta na prezidenta Andreja Semjonova by podľa tohto zradného prieskumu hlasovalo 18 percent opýtaných: tri percentá tvrdili, že o Semjonovovi počuli a mohli by za neho hlasovať, 15 percent opýtaných priznalo, že o ňom nepočulo, napriek tomu by však vymysleného uchádzača podporilo.

"Experiment sme podnikli preto, aby sme zistili, ako veľmi autorita existujúceho prezidenta ovplyvňuje voličské preferencie Rusov," uviedla sociologička Karina Pipijová z Levady. Upozornila, že dve tretiny Rusov, ktorí podľa experimentu neboli ochotní hlasovať za daného kandidáta, vykázali odolnosť voči tlaku väčšiny.

Prezidentské voľby sa v Rusku uskutočnia v marci budúceho roka. Vladimír Putin síce ešte oficiálne neoznámil, či sa volieb zúčastní, avšak je považovaný za jasného favorita.

Podľa skutočného prieskumu Levady z minulého mesiaca by za súčasného prezidenta hlasoval každý druhý z opýtaných a tri pätiny z tých, ktorí už boli pevne odhodlaní k voľbám prísť. Predseda komunistov Gennadij Zjuganov sa podľa tejto ankety teší priazni troch percent opýtaných, vodca nacionalistov Vladimir Žirinovskij a opozičný bojovník proti korupcii Alexej Navaľnyj zhodne dvoch percent účastníkov.

Výsledky experimentu sotva možno podľa politológa Dmitrija Badovského využiť, pretože Rusi vedia, že "pravdepodobnosť Putinovej kandidatúry je prakticky stopercentná". Avšak pripustil, že Putinova podpora dobre funguje pri voľbách gubernátorov, čo umožnilo obmenu 70 percent šéfov regiónov.

"Dopyt po zmenách pri moci sa netýka samého prezidenta, väčšina by si ho priala naďalej vidieť v čele štátu. Ale občania vítajú prezidentovu politiku obnovy kádrov," povedal denníku Badovský.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:47