StoryEditor

Satelitné snímky ukázali skazu dedín Rohingov, vyše 200 ich ľahlo popolom

20.09.2017, 13:31
Autor:
ČTKČTK
OSN označuje dianie v Mjanmarsku za "učebnicový príklad etnickej čistky".

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch po analýze satelitných snímok Mjanmarska dospela k záveru, že v posledných týždňoch zhorelo viac ako 200 rohingských dedín. Do Bangladéša z Arakanského štátu na západe Mjanmarska za necelý mesiac utieklo už 421 000 Rohingov.

Čo sa v Mjanmarsku naozaj deje, zatiaľ medzinárodné spoločenstvo nevie, ako v utorok povedal pracovník Detského fondu OSN (UNICEF) pre Mjanmarsko Paul Edwards.

Šéf misie OSN pre vyšetrovanie udalostí v Arakanskom štáte Marzuki Darusman preto v stredu apeloval na Mjanmarsko, aby umožnilo neobmedzený prístup medzinárodným pozorovateľom.

Mjanmarská líderka Su Ťij predtým v prejave uviedla, že jej krajina sa nebojí nezávislého skúmania, vláda však podľa agentúry AP predtým bránila misii OSN v činnosti.

Vypálené dediny Rohingov podľa Human Rights Watch:

Human Rights Watch

​Web denníka The Guardian uvádza, že čerstvé satelitné snímky Amnesty International (AI) potvrdzujú pravdivosť reportáže zo začiatku mesiaca o zničení dediny Tula Toli. Miestni obyvatelia novinárom v Bangladéši povedali, že na ich obydlia zaútočili vojaci na konci augusta, zabili desiatky ľudí, zvyšných vyhnali a osadu následne vypálili.

Zasiahnutú oblasť sa cez víkend podarilo zachytiť na satelitných fotografiách, keď sa po dlhej dobe na chvíľu rozostúpili monzúnové mračná. Je z nich zrejmé, že dedina bola nedávno zničená. Fotografie navyše potvrdzujú výpovede o tom, že útok zasiahol iba časť obce, v ktorej žili Rohingovia a naopak nedotknuté zostali obydlia budhistov.

DigitalGlobe

​OSN označuje dianie v Mjanmarsku za "učebnicový príklad etnickej čistky", čo tamojšie špičky odmietajú.

"Do Aun Schan Su Ťij dnes potvrdila, že ona a jej vláda stále ukrývajú hlavy do piesku pred hrôzami, ktoré sa dejú v Arakanskom štáte. Miestami nebol jej prejav nič viac než zmes neprávd a hádzania viny na obete," povedal po prejave mjanmarskej líderky riaditeľ AI pre Juhovýchodnú Áziu a Oceániu James Gomez.

DigitalGlobe

​Mjanmarská vláda tvrdí, že v Arakanskom štáte zasahuje proti povstaleckej skupine Arakan Rohingya Salvation Army (Arakanská armáda za spásu Rohingov), ktorá 25. augusta zaútočila na mjanmarské bezpečnostné zložky. Podľa newyorskej HRW bolo počas ťaženia vojakov vypálených už 214 rohingských dedín. Tých bolo údajne pôvodne 471.

Su Ťij v utorok uviedla, že "veľká väčšina" z odhadovaných 1,1 milióna Rohingov na západe Mjanmarska zostala a že viac ako 50 percent ich dedín zostalo v pôvodnom stave.

DigitalGlobe

​Podľa nej sa prečisťovacie operácie mjanmarskej armády skončili 5. septembra. Vraj nevie, prečo Rohingovia z oblasti utekajú. Medzinárodná organizácia pre migráciu odhaduje, že z Mjanmarska do Bangladéša sa každý deň dostane 20 000 utečencov.

01 - Modified: 2024-04-11 07:28:27 - Feat.: - Title: Mjanmarskí povstalci obsadili mesto pri hraniciach s Thajskom 02 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 03 - Modified: 2024-04-06 17:40:21 - Feat.: - Title: Mjanmarská junta utrpela ďalšiu porážku, stratila významné mesto pri hraniciach s Thajskom 04 - Modified: 2024-04-05 18:06:31 - Feat.: - Title: Bývalú šéfku austrálskej diplomacie vymenovali za vyslankyňu OSN pre Mjanmarsko 05 - Modified: 2024-04-04 14:55:18 - Feat.: - Title: Mjanmarská metropola sa stala terčom dronového útoku, prihlásila sa k nemu opozícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:27