StoryEditor

Neplnoleté nevesty stoja rozvojové krajiny bilióny dolárov

03.08.2017, 10:00
Ak by sa zrušili detské svadby, chudobné štáty by na tom významne získali. Ľahšie by sa im bojovalo s chudobou a hladom.

Detské svadby budú stáť do roku 2030 rozvojové krajiny niekoľko biliónov dolárov, uvádza správa Svetovej banky a Medzinárodného centra pre výskum o ženách. Zrušenie takýchto zväzkov by krajinám nielen ušetrilo peniaze, ale viedlo by aj k mnohým pozitívnym zmenám v živote žien a dievčat. Dievčatá a neskôr aj ich deti by boli vzdelanejšie, ženy by mali deti v neskoršom veku a v menšom počte a pravdepodobne by sa zvýšil aj ich príjem a úspory.

V mnohých krajinách sa v posledných rokoch podarilo znížiť počet svadieb, v ktorých mali nevesty menej ako 18 rokov, avšak detské svadby zostávajú aj naďalej veľkou témou a problémom. Analýza, na ktorej je založená správa Svetovej banky, prebehla v 25 krajinách a odhalila, že každá tretia žena sa vydala pred svojimi 18. Narodeninami a každá piata dovtedy stihla porodiť vlastne dieťa.

„Detské nevesty sú väčšinou okradnuté o ich práva na bezpečie, zdravie a vzdelanie, a najmä o možnosť rozhodovať o svojom vlastnom živote,“ povedal Quentin Wodon, spoluautor správy. „Detské svadby nielenže ničia dievčenské sny a nádeje. Ohrozujú tiež naše úsilie zastaviť chudobu a hlad a dosiahnuť ekonomický rast a rovnosť. Zastavenie tejto praktiky nie je len našou morálnou povinnosťou, je to aj ekonomicky výhodne riešenie mnohých pretrvávajúcich problémov.“

Wodon tým narážal najmä na problémy spojené s populačným rastom v mnohých rozvojových krajinách. Dievča, ktoré sa vydá skôr ako dosiahne 18 rokov, totiž porodí počas svojho života oveľa viac detí ako plnoletá nevesta. Zakázanie detských svadieb by podľa expertov teda významne znížilo populačný rast v rozvojových krajinách. Napríklad v Nigeri, ktorý zaznamenáva najvyšší počet detských svadieb na svete, by mohla byť do roku 2030 populácia o päť percent nižšia. V Ugande by takéto zníženie pôrodnosti ušetrilo 2,4 miliardy dolárov, kým  v Nepále skoro miliardu. Rovnako by sa zlepšilo aj zdravie detí a znížila by sa detská úmrtnosť a podvýživa, čo by ušetrilo pravdepodobne až 90 miliárd dolárov ročne.

Detské svadby predstavujú finančnú stratu aj pre pracovný trh. Ženy, ktoré sa vydali ešte ako neplnoleté, majú o deväť percent nižšie príjmy ako tie, ktoré sa vydávali neskôr a mohli sa venovať svojmu vzdelaniu a kariére. Napríklad Nigéria takto prichádza o 7,6 miliardy dolárov ročne. Detské svadby sú teda jednoznačne obrovským ekonomickým bremenom pre rozvojové štáty. Zastavenie tejto praktiky je zahrnuté aj v Cieľoch udržateľného rozvoja, ktoré sa svetoví lídri zaviazali splniť do roku 2030.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:20