StoryEditor

Slovák, ktorý sa za AfD prebojoval do Bundestagu: Euro je mŕtvy novorodenec a ekonomický nezmysel

26.09.2017, 00:00
Európska mena je od začiatku ekonomický nezmysel, tvrdí šéf bavorskej organizácie Alternatívy pre Nemecko a politik slovenského pôvodu Petr Bystroň.

Jedným z najväčších prekvapení nedeľňajších volieb do Bundetagu bol úspech Alternatívy pre Nemecko, ktorá získala 12,6 percenta hlasov. Kde vidíte príčiny toho, že vás voliči tak podporili?
Tie príčiny sú hlavne v tom, že staré strany niekoľkokrát oklamali voličov v najdôležitejších politických otázkach. Rozhodovali v rozpore so želaniami voličov, vôbec sa nezaoberali tým, čo ľudia v Nemecku vlastne chcú. Politická trieda sa úplne oddelila od vlastného ľudu.

V čom konkrétne tradičné strany sklamali?
Všetko sa to začalo rozhodnutím o prijatí eura. Ľudia sa nechceli zbavovať nemeckej marky, euro sa prijalo proti ich vôli. Ďalším takýmto krokom bolo zachraňovanie Grécka. V tejto chvíli je už viac ako 100 miliárd eur napumpovaných do Grécka. Ani v tejto otázke sa nekonalo žiadne referendum. Ľudí sa na to nikto nepýtal, hoci väčšina Nemcov bola proti. Samozrejme, ten najaktuálnejší problém je momentálne migrácia. Vláda Angely Merkelovej nechala otvorené hranice, ktoré boli niekoľko mesiacov nekontrolované. Umožnila tým vstup vyše 1,5 milióna migrantov do Európy. Väčšina z nich sú moslimovia. Všetky prieskumy verejnej mienky pritom potvrdzujú, že s tým väčšina Nemcov nesúhlasí. Aj v tom vidím dôvod, prečo staré politické strany teraz utrpeli veľké straty.

Alternatíva bola v kampani najviditeľnejšia práve vďaka migračnej kríze. Máte vôbec iné témy, ktoré v parlamente budete riešiť?
Samozrejme, Alternatíva je plnohodnotná strana. Vidíte to na našom programe, ktorý má viac ako 100 strán. V ňom máme uvedené všetky oblasti politiky. My však nemôžeme za to, že externé faktory sú také, aké momentálne sú. Otázka migrácie dnes hýbe spoločnosťou a my sme jediní, kto má na celú záležitosť opačný názor ako etablované strany. Je na nich, aby sa pohli a začali robiť to, čo ľudia chcú. Nemôžu stále presviedčať ľudí, aby si mysleli to, čo chcú politici. V tom spočíva hl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:42