Reuters
StoryEditor

Putin s Erdoganom sa dohodli na spoločnom postupe v Sýrii

28.09.2017, 22:28
Autor:
TASRTASR
Erdogan povedal, že Rusko a Turecko podporujú územnú celistvosť Iraku a Sýrie.

Ruský prezident Vladimir Putin po dnešnej schôdzke s tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare vyhlásil, že potvrdili svoju pripravenosť pokračovať na deeskalácii konfliktu v Sýrii. Informovali o tom agentúry RIA Novosti a TASS.

"Bola potvrdená pripravenosť dodržiavať konečné dohody dosiahnuté v polovici septembra v Astane na šiestom medzinárodnom stretnutí o Sýrii na vytvorenie štyroch zón deeskalácie vrátane tej najväčšej v provincii Idlib," povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým prezidentom.

Erdogan povedal, že Rusko a Turecko podporujú územnú celistvosť Iraku a Sýrie. "Turecko bude naďalej úzko spolupracovať s Ruskom na politickom riešení krízy v Sýrii," doplnil.

Okrem toho turecký líder zdôraznil potrebu "zabrániť vláde irackého Kurdistanu, aby urobila ešte vážnejšie chyby" po tom, čo takmer 93 percent irackých Kurdov hlasovalo v pondelňajšom referende za nezávislosť tohto autonómneho regiónu na severe Iraku.

Putin ku kurdskému referendu povedal, že "principiálny postoj Ruska je známy - je uvedený vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu vo vyhlásení uviedlo, že aj keď Rusko rešpektuje národné ambície Kurdov, podporuje zachovanie územnej celistvosti Iraku. Varovalo Irak i Kurdov, aby po kurdskom referende o nezávislosti nepodnikali kroky, ktoré by mohli destabilizovať Blízky východ. Obe strany by aj podľa Moskvy mali viesť rozhovory o nájdení riešenia v rámci jedného irackého štátu.

Šieste kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii v kazašskej Astane zo 14. a 15. septembra sa skončilo dosiahnutím dohody o vytvorení štyroch bezpečnostných zón v Sýrii. Zónami deeskalácie sa úplne alebo sčasti stali oblasti Východná Ghúta neďaleko Damasku a provincie Idlib, Homs, Lázikíja, Aleppo a Hamá, ale aj vybrané oblasti na juhu Sýrie. Dohoda dosiahnutá v Astane sa týka zón, na ktorých sa garantmi prímeria v Sýrii - Irán, Rusko a Turecko - dohodli už začiatkom mája na rokovaniach v Astane.

Dohoda má platiť šesť mesiacov a bude automaticky predĺžená po súhlase trojice garantov prímeria. Všetky tri krajiny budú súčasne monitorovať dodržiavanie tohto prímeria a vyšlú do tejto zóny vyšlú svoje poriadkové sily.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:24