Reuters
StoryEditor

Tisíce ľudí protestovali proti brexitu i vláde. Mayová chce získať nových voličov

02.10.2017, 07:50
Autor:
TASRTASR
Mayová vyhlásila v júni predčasné voľby so zámerom posilniť väčšinu konzervatívcov v parlamente, o tú však jej strana prišla a odvtedy vedie menšinovú vládu.

Tisíce odporcov brexitu a kritikov vlády premiérky Theresy Mayovej vyšli v nedeľu do ulíc v Manchestri, kde sa začal zjazd britských konzervatívcov.

Na dvoch samostatných demonštráciách, proti vystúpeniu Spojeného kráľovstva z Európskej únie a proti úspornej politike vlády, sa podľa polície zúčastnilo celkovo približne 30-tisíc ľudí, informuje agentúra DPA.

Premiérka Mayová vyjadrila v úvode štvordňového zjazdu ľútosť nad slabými výsledkami svojej Konzervatívnej strany pri posledných parlamentných voľbách s tým, že sa plánuje straníckym aktivistom ospravedlniť.

"Je mi ľúto, že niektorí veľmi dobrí poslanci prišli o svoje kreslá," povedala v rozhovore pre stanicu BBC.

Mayová vyhlásila v júni predčasné voľby so zámerom posilniť väčšinu konzervatívcov v parlamente, o tú však jej strana prišla a odvtedy vedie menšinovú vládu.

Premiérka má tak oslabenú pozíciu a v jej kabinete naďalej prebiehajú spory okolo vystúpenia krajiny z EÚ.

Za jej najnebezpečnejšieho vnútrostraníckeho protivníka je považovaný minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý opakovane zverejňuje vlastné požiadavky ohľadom brexitu. Britské médiá priniesli dohady, že chce Mayovú zosadiť.

S napätím sa preto očakáva, či Johnson vo svojom prejave na zjazde v utorok vystúpi s ďalšími návrhmi týkajúcimi sa odchodu z EÚ. Mayovej prejav je naplánovaný na stredu. Napriek rozporom s Johnsonom premiérka v interview pre BBC zdôraznila, že jej kabinet je jednotný, pokiaľ ide o ciele, ktoré chce dosiahnuť.

Mayová chce na zjazde postaviť do popredia vnútropolitické témy. V snahe osloviť mladších voličov už avizovala úľavy pri splácaní študentských pôžičiek a zmrazenie výšky školného.

Väčšiu podporu prisľúbila aj ľuďom, ktorí si chcú kúpiť dom. Reaguje tak na zvýšenie podpory šéfa labouristov Jeremyho Corbyna, najmä medzi mladými ľuďmi. Britské médiá však očakávajú, že téma brexitu bude na zjazde konzervatívcov dominovať.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 07:18