StoryEditor

Výmena postov v Kimovej diktatúre. Vládca dosadil do vedenia krajiny svoju sestru

08.10.2017, 10:50
Autor:
ČTKČTK
Kim Čong-un vyhlásil, že jadrové zbrane sú mocným odstrašujúcim prostriedkom.

Severokórejský vodca Kim Čong-un dosadil do najvyššieho vedenia krajiny svoju sestru Kim Jo-Čong, čo svedčí o tom, že ďalej posilňuje svoju moc. Podľa agentúry Reuters sa tak stalo v sobotu, keď ústredný výbor vládnucej Kórejskej strany práce zvolil Kim Jo-Čong za kandidátku svojho všemocného politického byra.

Kim Čong-un v prejave na zasadnutí ústredného výboru tiež nevynechal príležitosť pokračovať v slovnej prestrelke s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ako dnes informovali severokórejské štátne médiá, okrem iného povedal, že jadrové zbrane sú "mocným odstrašujúcim prostriedkom", ktoré zaručuje zvrchovanosť Severnej Kórey.

Podľa Reuters to vyhlásil krátko pred najnovšou Trumpovou hrozbou na adresu KĽDR. Šéf Bieleho domu v sobotu na twitteri napísal, že pri rokovaní s Pchjongjangom "bude fungovať len jedna vec", so zjavnou narážkou na možné použitie sily na vyriešenie sporu okolo jadrových a raketových testov Severnej Kórey.

Povýšenie Kim Jo-Čong podľa pozorovateľov naznačuje, že Kimova sestra v najvyššom vedení krajiny nahradí Kimovu tetu Kim Kjong-hi. Tá sa v minulosti podieľala na prijímaní najdôležitejších rozhodnutí, kým nový nastupujúci diktátor pred tromi rokmi nechal popraviť jej muža Čang Song-Tchéka.

Teta a strýko pomáhali mladému Kim Čong-unovi pri upevňovaní moci po smrti jeho otca Kim Čong-ila koncom roka 2011. Podľa analytikov práve oni dvaja v tom čase v skutočnosti Severnej Kórei vládli. Kim Čong-un so sestrou Kim Jo-čong Kim Čong-un so sestrou Kim Jo-čong Reuters

Kim Kjong-hi, ktorá bola sestrou Kim Čong-ila, po smrti svojho muža krajinu opustila. "Ukazuje sa, že vplyv Kim Jo-Čong bude ešte väčší, než sa pôvodne predpokladalo, a že ide o ďalšie upevňovanie moci Kimovej rodiny," komentoval najnovší vývoj v špičkách KĽDR Michael Madden, expert americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa na Severnú Kóreu.

Kim Jo-Čong je rovnako ako Kim Čong-un potomkom tanečnice Ko Jong-hui, ktorá bola štvrtou životnou partnerkou Kim Čong-ila. Kim Jo-Čong sa prvýkrát objavila na fotografiách v médiách na 3. konferencii Kórejskej strany práce v roku 2010. Keď sa jej brat v roku 2014 nejakú dobu neobjavoval na verejnosti, zrejme kvôli zdravotným problémom, špekulovalo sa, že krajinu dočasne vedie ona.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 03 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 04 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 05 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:05