protest, Trump, migrantiReuters
StoryEditor

Trump chce zviazať osudy detských migrantov s múrom na hraniciach s Mexikom

09.10.2017, 21:02
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident zverejnil svoje požiadavky týkajúce sa zákona o migrácii.

Americký republikánsky prezident Donald Trump chce zviazať budúcu dohodu o osude detských prisťahovalcov v USA sa múrov na hraniciach s Mexikom a s tvrdým postupom voči nelegálnej migrácii.

Kongresu už poskytol zoznam svojich požiadaviek, ktoré ale prední demokratickí zákonodarcovia kritizujú. Šéf Bieleho domu začiatkom septembra rozhodol o zrušení programu známeho pod skratkou DACA, ktorý zaviedol jeho predchodca Barack Obama na ochranu mladých imigrantov.

Neistá budúcnosť

Ich legálna budúcnosť v USA je teraz neistá a republikánmi ovládaný Kongres má pol roka na vyriešenie ich situácie.

Trump, ktorý v predvolebnej kampani sľúbil zakročiť proti nelegálnej migrácii, v nedeľu poskytol Kongresu zoznam požiadaviek, ktoré chce začleniť do zákona riešiaceho budúci štatút prisťahovalcov zaradených do programu DACA.

Trumpove požiadavky

Na zozname požiadaviek sú okrem iného výstavba múru na hraniciach s Mexikom, prijatie 10-tisíc nových príslušníkov cudzineckej a colnej polície, rozšírenie počtu sudcov riešiacich prisťahovalectva o 370 alebo zákaz toho, aby si prisťahovalci mohli do USA priviesť aj vzdialené rodinné členmi.

Trump si rovnako želá, aby budúci zákon trestal takzvané azylové mestá, ktoré sú aj napriek opakovanému prezidentovmu varovaniu ústretové voči prisťahovalcom bez dokladov.

To nemôže myslieť vážne

Šéfka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová v reakcii na Trumpov zoznam v spoločnom vyhlásení s lídrom senátnych demokratov Chuckom Schumer vyhlásila, že prezidentova administratíva nemôže myslieť hľadanie kompromisu v otázke DACA vážne, keď prišla s opatreniami, ktoré si protirečia s pomocou detským migrantom aj názorom väčšiny Američanov.

"Zoznam naviac obsahuje stenu, ktorá bola výslovne z vyjednávania vybratá," uvádza sa vo vyhlásení. Pelosiová s Schumer po septembrovej schôdzke s Trumpom oznámili, že prezident im sľúbil, že financovanie výstavby pohraničnej bariéry nebude súčasťou dohody o programe DACA.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová potom ale na Twitteri napísala, že takýto záväzok prezident celkom iste neurobil.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:41