StoryEditor

Bojovníci Islamského štátu sa hromadne vzdávajú. Toto je koniec, prisahám Bohu, tvrdí zajatec

12.10.2017, 11:48
Autor:
khkh
Teroristi sa vzdávajú Kurdom, pretože vedia, že tí svojich zajatcov nezabíjajú.

Skoršie odhodlanie bojovníkov Islamského štátu zomrieť pre svoju vieru a budovanie kalifátu už zrejme neplatí. Potom, čo iracká armáda minulý týždeň dobyla mesto Havídža, sa dobrovoľne vzdalo viac ako tisíc mužov. Sme len kuchári, hovoria kurdským pešmergom na výsluchu. Tým sa vydali cielene - vedia totiž, že Kurdi svojich zajatcov nezabíjajú.

"Možno je to nejaký dohovor. Možno len zlá morálka, neviem," čuduje sa šéf kurdských vyšetrovateľov v mestečku Dibis severozápadne od Kirkúku, prečo zrazu uteká toľko islamistov. Sami podľa neho nevedeli, prečo im ich velenie nakázalo vzdať sa.

Kurdskí pešmergovia si zajatcov vodia na výsluch v skupinách po štyroch a všetkých radia čelom k stene s rukami zviazanými za chrbtom. Predtým im zoberú topánky, vyprázdnia vrecká a zložia opasok nohavíc. Za pár dní ich miestnosťou na vypočúvanie prešlo viac ako tisíc.

Trvalo to len tri dni ťažkého boja, než islamisti v Havídži zobrali svojej rodiny a utiekli. Z tých, čo zostali, irackí vojaci tristo zabili, píše portál Iraqi News. Dobytie mesta, ktoré Iračania oznámili minulý štvrtok, v radikálnych islamistoch zrejme niečo zlomilo. Ich neslávne známa krutosť a odvaha padnúť za myšlienku IS je preč. Havídža nakoniec padla za pätnásť dní.

Mnoho kuchárov a úradníkov

Islamský štát prevzal kontrolu nad severom Iraku v roku 2014. Teraz už ovláda len úzky pruh územia pri iracko-sýrskych hraniciach. Kalifát sa de facto rozpadol v júli, keď iracké sily podporované Spojenými štátmi dobyli hlavnú základňu IS, mesto Mósul. Tam boje trvali deväť mesiacov. Ani vtedy sa však nevzdalo toľko ľudí ako teraz v Havídži, píše v reportáži z Dibisu spravodajca denníka The New York Times.

​Mnoho zo zajatých mužov tvrdí, že boli obyčajnými kuchármi alebo úradníkmi, že patrili k Islamskému štátu ešte len mesiac alebo dva. Hovorilo ich to toľko, až pešmergovia majú podozrenie, že ich na to niekto naviedol. Väčšina islamistov tiež údajne nikdy nevidela popravy zajatcov a ani o tom nepočula.

Hoci sa tvárou v tvár Kurdom siláctvo z mnoho dní neumývaných mužov vytráca, z jedného však mali pešmergovia stále rešpekt. Radšej si sadli ďaleko od neho a pozorne strážili svoje zbrane.

Všetci z neho boli vydesení

"Vošiel do dverí a vyzeral väčší, než v skutočnosti je. Vyšetrovateľ si rozopol opasok a položil pravú ruku na pištoľ. Všetci v miestnosti vyzerali z toho muža vydesení aj napriek tomu, že mal ruky spútané za chrbtom. Jeho tuhé čierne, po ramená dlhé strapaté vlasy pripomínali Medúzu. Na peknej tvári však mal len náznak čierneho strniska," opisuje reportér.

To Kurdov zaujalo - každý islamista predsa musí mať bradu. 21-ročnému mladíkovi však podľa jeho slov fúzy nerastú. Ako jeden z mála tiež priznal, že sa k IS po boku svojho brata pridal už dávno. Svoje meno Maytham Muhammed Mohemin ako by na vyšetrovateľov vypľul. Údajne veril, že to, čo radikáli propagovali, bolo správne. A výplatu sto dolárov mesačne nikto v okolí neponúkal.

Dni irackej ofenzívy strávil v úkryte spolu so siedmimi Iračanmi a jedným Egypťanom. Potom im havídžsky guvernér nariadil, aby utiekli pred irackými aj šiitskymi jednotkami, ktoré sú známe svojou brutalitou a okrem samotných radikálov IS vraždia aj ich rodiny, a aby sa vzdali Kurdom.

Hrozí mu doživotie

Aj Mohemin popiera účasť pri stínaní hláv všetkým, ktorí sa islamistom znepáčili, a tvrdí, že bol len obyčajný vojak. Že civilistu nikdy nezabil a na fronte proti Kurdom nikdy nestál. Po nátlaku však obrátil. A ak sa potvrdí podozrenie vyšetrovateľov, že patril k elitnej samovražednej jednotke Hľadači mučeníctva (Seekers of Martyrdom), strávi zrejme zvyšok života za mrežami.

Čo by sa mu vo vzniknutej situácii inde ako u Kurdov nestalo. Všetci zajatí dobre vedeli, prečo sa mali vydať práve im. "Sú civilizovanejší, než sme my. Vedia, kto je dobrý a kto je zlý," hovorí jeden z porazených islamistov.

Mohemin vyzerá po hodinovom výsluchu menší ako predtým. Nevie, či ešte niekedy uvidí svoju ženu a dieťa, ktoré je na ceste. A podozrenie vyšetrovateľov, že IS teraz plánuje ísť pod zem a súčasný stav prečkať v podobe spiacich buniek, odmietne. "Toto je koniec tohto štátu. Verím tomu, že keď nám guvernéri povedali, aby sme sa vzdali, že je to koniec," hovorí Mohemin a prisahá Bohu, že je to pravda.

Aktuálna situácia v Iraku a Sýrii. Územie ovládané Islamským štátom je čiernou, Kurdmi žltou: isis.liveuamap.com

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:26