Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Zeman je psychicky chorý človek, reaguje na Zemanove vyjadrenia ukrajinský premiér

12.10.2017, 14:18
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský premiér reagoval na Zemanove vyjadrenia ohľadne anexie Krymu.

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman dnes nepriamo označil českého prezidenta Miloša Zemana za psychicky chorého človeka.

V komentári k Zemanovmu návrhu na výmenu ukrajinského Krymu za ruskú finančnú alebo surovinovú kompenzáciu podľa ukrajinských médií vyhlásil, že zdravý človek by nič také navrhovať nemohol.

Zeman rozhneval Ukrajinu

Zeman označil v utorok v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy ruskú anexiu Krymu za "fait accompli", teda hotovú záležitosť. Zároveň Ukrajine poradil, aby sa výmenou dohodla s Moskvou na finančnej kompenzácii alebo na dodávkach ropy či plynu.

Kyjev proti prejavu českého prezidenta oficiálne protestoval. Zemanove výroky odsúdil premiér Bohuslav Sobotka, kritizoval ich minister zahraničia Lubomír Zaorálek a dnes ich v rezolúcii odmietol český Senát.

Rusi sa tešia

V Rusku našiel Zeman naopak pochopenie, aj keď Kremeľ ani ruská diplomacia jeho návrh oficiálne nijako nekomentovali. Hrojsman sa dnes k výrokom českého prezidenta vyslovil pri pracovnej ceste do Čerkaskej oblasti a Zemana de facto označil za psychicky chorého.

"Niektorí štátnici sa voči Ukrajine správajú nepríliš úctivo. To si ale nikto nemôže dovoliť," citovala Hrojsmana Kyjevská televízie 112 Ukrajina. "Chcel by som tu poukázať na nedávne vyhlásenie českého prezidenta. Viete, zdravý človek nikdy nič také nepovie."

Psychicky chorý

"Hlboko psychicky chorý možno. Česi sú úžasní, múdri ľudia, naši priatelia a partneri. Aj v tak úžasnom národe sa však vyskytnú tí, ktorí si občas dovolia také šialené vyhlásenia," povedal Hrojsman.

Zemanov prejav už v stredu odsúdil ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Rozhodne odmietam tvrdenia tých, ktorí hovoria o Kryme ako o hotovej veci. Táto tribúna nebola vytvorená k výzvam na appeasement ani k výzvam obchodovať s územím za peniaze, ropu alebo plyn. To sa nikdy nestane," povedal Porošenko z tej istej štrasburskej tribúny, z ktorej deň pred ním hovoril Zeman.

01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:35