StoryEditor

Kim sa snaží prilákať zahraničných turistov. V luxusnom rezorte zažijú aj testy rakiet

12.10.2017, 18:30
Autor:
iDnesiDnesertert
Severokórejský režim je na prilákanie zahraničných turistov ochotný minúť milióny.

Severná Kórea chce posilniť sektor turizmu. Veľkou rekonštrukciou by malo prejsť prístavné mesto Wonsan. Kim Čong-un tu plánuje výstavbu luxusného golfového ihriska a cudzincov hodlá lákať aj na pamiatky.

Ambiciózny projekt však závisí vo veľkej miere na zahraničných investíciách. Tie môžu prekaziť sankcie aj fakt, že neďaleko mesta režim pravidelne testuje svoje raketové systémy.

Prístavné mesto Wonsan je na prvý pohľad na nerozoznanie od stoviek ázijských letovísk, kde trávia prázdniny milióny ľudí. Rodiny s deťmi si na pláži užívajú letné radovánky. Idylickú scenériu však kazí ohlušujúci hrmot. Neďaleko od letoviska práve prebieha raketový test. Wonsan je totiž zhmotneným snom Kim Čong-una. 

Líder KĽDR sa v posledných rokoch snaží mesto prestavať na moderné turistické centrum. Raketové testy podľa neho nie sú na škodu. "Pre cudzincov to môže znieť šialene, odpaľovať rakety z miesta, ktoré chce Kim pozdvihnúť po ekonomickej stránke. Presne to však odráža štýl, akým vedie svoju krajinu," opisuje Lim Eul-chul z univerzity Kjungnam v juhokórejskom Soule.

Plány postupne rástli

Prvé plány na revitalizáciu 360-tisícového mesta vedenie KĽDR predstavilo už v roku 2014, od tej doby však narástli. V tridsiatich brožúrkach sa na 160 stránkach môžu turisti aj záujemcovia o investície dočítať všetko potrebné. V pláne je napríklad výstavba špeciálnej turistickej zóny, ktorá sa bude rozkladať na 400 kilometroch štvorcových. 

Záujemcovia sa v nej pokochajú 140 pamiatkami a historickými objektmi, oddýchnu si na desiatke pláží a zabaví ich 680 turistických atrakcií. Súčasťou bude aj zóna s 3,3 miliónmi ton liečivého bahna. Kim láka investorov aj na vybudovanie a prevádzkovanie veľkého obchodného centra či luxusného golfového ihriska.

Inšpiráciu pre prebudovanie Wonsanu zbierali severokórejskí inžinieri v cudzine. Na začiatku tohto roka ich Kim vyslal do Španielska. Tím šestnástich ľudí sa vydal do rezortu Marina d'Or a zábavného parku Terra Mítica. Všetko podrobne zdokumentovali a späť do KĽDR priviezli tisíce fotografií a hodiny videozáznamov. 

Plány severokórejskej vlády sú odvážne. Do krajiny chce ročne prilákať milión turistov. V dlhodobom horizonte počíta dokonca s ročnou návštevnosťou až desať miliónov ľudí. Presné štatistiky turistického ruchu v KĽDR sú však nedostupné.

Prevažne Číňania

Severnú Kóreu v roku 2012 navštívilo 237-tisíc Číňanov, aktuálnu štatistiku však Peking nezverejnil. Juhokórejský think-tank The Korea Maritime Institute odhaduje, že turizmus tvorí asi 0,8 percenta HDP Severnej Kórey. Ročne do štátnej kasy prispeje v prepočte viac než 38 miliónmi eur.

Kim si je prípadných komplikácií v budovaní turistického rezortu vedomý a Wonsan preto využíva aj ako jednu zo základní armády a najvyššieho vedenia krajiny.

Takto vyzerá Wonsan:

wikimedia

​V roku 2014 sa miestnym naskytol pohľad na vojenských predstaviteľov krajiny vrátane admirálov, ktorým Kim nariadil vyzlečenie do plaviek a náročné preplávanie miestnej zátoky. Vojaci museli zaplávať desať kilometrov. Zábery z netradičného testu odolnosti odvysielala aj štátna televízia. 

V apríli tohto roku sa pláže Wonsanu zmenili na improvizované bojisko. Severokórejská armáda tu vykonala vôbec najväčšie delostrelecké cvičenie vo svojej histórii. Takmer tri stovky rakiet úplne zdevastovali malý ostrovček ležiaci asi tri kilometre od pobrežia.

Rakety štartovali len kúsok od nového medzinárodného letiska, ktoré má do Wonsanu lákať investorov i turistov.

Spomienky na detstvo

Wonsan má v Kimovom srdci zvláštne miesto. Práve tu sa jeho dedko Kim Ir-sen v roku 1945 vylodil po návrate z exilu v Sovietskom zväze a krátko potom stál pri zrode Kórejskej strany práce a spolu s ňou aj modernej KĽDR. Nie náhodou kúsok od tunajšieho rodinného sídla stoja pamätníky Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. 

Zvláštnu úlohu Wonsanu v živote Kima potvrdzuje aj obchodný konzultant Michael Spavor, ktorý sa so súčasným lídrom KĽDR niekoľkokrát stretol. "Rozprával mi, ako sa chce zasadiť o rozvoj mesta a prilákať turistov a investorov z cudziny," prezradil Spavor.

Dobové záznamy neuvádzajú, kde presne sa Kim narodil. Mnoho miestnych však tvrdí, že na svet prišiel práve vo Wonsane. Minimálne tu trávil veľkú časť detstva predtým, než odišiel študovať do Švajčiarska. Do života vo wonsanskom paláci, kde Kim prebýval so svojou rodinou, dovolil v roku 2010 nahliadnuť Japonec Kenji Fudžimoto, ktorý tu slúžil ako šéfkuchár. 

Zaspomínal, ako mu raz Kim rozprával o svojom voľnom čase. "Hej Fudžimoto. Jazdíme na koňoch, korčuľujeme, hráme basketbal a v lete jazdíme na vodných lyžiach alebo sa kúpeme v bazéne. Ako však žijú obyčajní ľudia?" pýtal sa vraj Kim japonského kuchára. Teraz sa snaží podobné radovánky dopriať aj bohatším Severokórejčanom a turistom.

Výlet do Diamantových hôr

Rezort vo Wonsane pritom nie je prvou snahou, ako do krajiny prilákať zahraničných turistov. V roku 1998 sa Soul a Pchjongjang dohodli na sprístupnení časti Diamantových hôr, ktoré ležia na severokórejskom území pri hraniciach s Južnou Kóreou. Projekt do krajiny prilákal za desať rokov asi dva milióny turistov z Južnej Kórey a do štátnej kasy KĽDR prispel slušným množstvom peňazí. 

V júli roku 2008 však zo spolupráce zišlo. Severokórejský vojak zastrelil v horách 53-ročnú juhokórejskou ženu, ktorá údajne zablúdila do vojenského priestoru. Pchjongjang tvrdil, že vojak na turistku najprv kričal a vypálil aj varovný výstrel.

Južná Kórea zakázala ďalšiu návštevu Diamantových hôr a po KĽDR žiadala ospravedlnenie. To však nikdy neprišlo a obe krajiny už hranice v tomto pohorí nikdy neobnovili. Otázkou zostáva, či bude aktuálny projekt na modernizáciu Wonsanu úspešnejší.

Kľúčom sú investície zo zahraničia, ktorým však bránia medzinárodné sankcie. KĽDR je navyše pre investorov extrémne rizikovou krajinou. Podmienky pre podnikateľov tu podľa zákulisných zdrojov nie sú ideálne. Pre Kima je však prosperujúci Wonsan sen, do ktorého je pripravený investovať aj stovky miliónov z umierajúceho rozpočtu KĽDR. 

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 05 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 13:52