Táto vojna už mohla prepuknúť nespočetnekrát v priebehu piatich rokov po tom, čo prezident Obama vyzval k odstaveniu Asada od moci. Že sa tak nestalo svedčí o tom, ako veľmi obe strany chcú, aby sa zabránilo konfliktu a ten sa stále zdá byť krajne nepravdepodobným. Existuje však niekoľko frontových línií, kde boje proti islamistom môžu v určitom okamihu prerásť do priameho konfliktu medzi Spojenými štátmi podporovanými skupinami a sýrskymi vládnymi silami. Medzi nimi je napríklad aj sýrske hlavné mesto Islamského štátu Rakka, o ktoré Spojené štáty a Sýria bojujú z opačných smerov. Minulý mesiac americká armáda vyslala stíhačky, aby zabránila sýrskym vojenským lietadlám v bombardovaní Američanmi podporovaných a cvičených Kurdov.Reuters
StoryEditor

Boje o sýrske mesto Rakka sa končia, tvrdí milícia

14.10.2017, 11:22
Autor:
TASRTASR
Strata Rakky - donedávna fakticky hlavného mesta samozvaného kalifátu Islamského štátu - by bol pre militantnú organizáciu IS vážnym úderom.

Sýrske demokratické sily (SDF) sa dnes prostredníctvom svojho hovorcu nechali počuť, že zvádzajú konečný boj na vypudenie extrémistov Islamského štátu (IS) zo severosýrskeho mesta Rakka.

SDF sú Spojenými štátmi podporované vojenské oddiely s kurdským velením a bojujú v Sýrii proti militantom z IS.
Ako informuje agentúra AP, podľa hovorcu SDF Mustafá Balího by nemal tento posledný, finálny boj trvať viac než niekoľko hodín či dní.

Strata Rakky - donedávna fakticky hlavného mesta samozvaného kalifátu Islamského štátu - by bol pre militantnú organizáciu IS vážnym úderom.

Hovorca arabsko-kurdských síl Mustafá Balí spresnil, že džihádisti z IS v týchto chvíľach zúfalo bojujú v niekoľkých prímestských štvrtiach Rakky.

Bitka o Rakku sa začala v júni ťažkými pouličnými bojmi za súčasného intenzívneho leteckého bombardovania a delostreľby jednotiek Spojenými štátmi vedenej koalície.

Boje sa vlečú už dlhý čas kvôli silnému odporu militantov, ale aj civilného obyvateľstva, ktoré za týchto ťažkých podmienok zostalo v meste uviaznuté.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 04 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte 05 - Modified: 2024-04-09 14:16:15 - Feat.: - Title: V Libanone zadržali siedmich Sýrčanov podozrivých z vraždy miestneho politika
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:32