StoryEditor

Ultimátum vypršalo. Madrid obmedzí autonómiu Katalánska

19.10.2017, 13:47
Autor:
klklTASRTASR
Španielska vláda sa mimoriadne zíde v sobotu, aby podnikla prvé kroky k obmedzeniu autonómie Katalánska.

Už od zverejnenia výsledkov referenda za nezávislosť Katalánska, sa španielska vláda vyhráža, že obmedzí autonómiu svojho najbohatšieho regiónu. Umožňuje jej to článok 155 španielskej ústavy.

Toto obmedzenie nie je však jednoduché a ako pripomína katalánsky premiér Carles Puigdemont, španielska vláda na to potrebuje súhlas absolútnej väčšiny španielskeho senátu. Španielske médiá odhadujú, že by k tomu mohlo prísť najskôr na konci budúceho týždňa.

Sobotné rokovanie

Agentúra DPA informuje, že španielska vláda sa mimoriadne zíde v sobotu, aby podnikla prvé kroky k obmedzeniu autonómie Katalánska. "Španielska vláda bude pokračovať v postupoch stanovených článkom 155 na obnovenie zákonnosti v Katalánsku," reagovala na Puigdemontov list španielska vláda.

"V sobotu sa mimoriadne zíde španielska vláda, aby schválila prostriedky, ktoré budú predložené Senátu, na ochranu všeobecných záujmov španielskeho ľudu vrátane občanov Katalánska a na obnovenie ústavného poriadku," dodala vláda.

Španielske ultimátum

Dnes dopoludnia uplynulo ultimátum, ktoré dala Katalánsku španielska vláda. Rajoy v ňom vyzval Puigdemonta, aby sa jasne vyjadril, či Katalánsko vyhlásilo nezávislosť. Podľa toho plánovali zvážiť ďalšie kroky. 

"Španielska vláda to vníma tak, že jej žiadosť nebola zodpovedaná," vyhlásil na tlačovej konferencii Rajoyov hovorca Íñigo Méndez de Vigo. 

Majú čas do soboty

Aj napriek krokom španielskej vlády zostáva Puigdemont pokojný. Carles Campuzano, hovorca Katalánskej európskej demokratickej strany (PDeCAT), uviedol, že majú čas do soboty. "Zachováme prímerie až do soboty," vyhlásil s tým, že zatiaľ nezávislosť nevyhlásia.

Campuzano ďalej uviedol, že vláda svojim vyhlásením vylúčila všetky politické riešenia situácie a spustila najhorší možný scenár. Po aktivácii článku 155 bude podľa Camuzana znemožnený akýkoľvek dialóg a bude to "najväčšia politická chyba demokracie za štyridsať rokov."

Potvrdí nezávislosť

Puigdemont dnes poslal španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi otvorený list, v ktorom ho žiada o to, aby Madrid ustúpil z tlaku, ktorý na Katalánsko vyvíja a vrátil sa k dialógu. Šéf katalánskej vlády zároveň vyhlásil, že pokiaľ sa Madrid pokúsi obmedziť autonómiu Katalánska, tak nechá parlament hlasovať o formálnom vyhlásení nezávislosti. List zverejnil španielsky denník El País.

Dnes o desiatej hodine dopoludnia malo vypršať ultimátum, ktoré Katalánsku dala madridská vláda, aby sa jasne vyjadrilo, či vyhlásilo nezávislosť alebo nie. V súvislosti s blížiacim sa vypršaním druhého ultimáta Rajoy v stredu na pôde španielskeho parlamentu vyhlásil: "Jediná vec, o ktorú žiadam Carlesa Puigdemonta, je, aby konal rozumne a uvážlivo." 

Efekt obmedzenia najskôr o týždeň

Ak by aj španielska vláda článok 155 použila, jeho efekt sa tak skoro neprejaví. Podľa španielskej ústavy bude musieť vláda najprv podať Puigdemontovi oficiálnu sťažnosť, následne predniesť svoj návrh hornej komore parlamentu. Tá ho prediskutuje a následne bude schvaľovať. 

Španielske médiá predpokladajú, že samotné obmedzenie autonómie Katalánska môže vstúpiť do platnosti najskôr v piatok 27. októbra. Ani po tom však nebude mať centrálna vláda nad Katalánskom úplnú moc.

"Nie je to otázka použitia ho (článku 155, pozn. red.) v jeho úplnosti a odobratí každej právomoci. Samozrejme, že katalánska vláda stratí mnoho právomocí, avšak ani z ďaleka všetky. Je to prípad použitia skalpelu a nie sekery," vysvetľoval hovorca španielskej vlády.

Možnosť predčasných volieb

Alternatívou ešte môže byť vyhlásenie predčasných volieb v Katalánsku bez vyhlásenia nezávislosti.  

Ak by Barcelona s týmto riešením súhlasila, Madrid by sa vzdal uskutočnenia svojej hrozby, že opäť prevezme kontrolu nad teraz autonómnym regiónom, napísal francúzsky denník Le Parisien s odvolaním sa na zdroj v španielskej vláde. 

V galérii si pozrite, aké iné európske regióny sa v poslednom období rozhodli vyhlásiť nezávislosť:

Katalánci nesúhlasia

Zdroj spresnil, že "ak katalánsky premiér Carles Puigdemont vypíše voľby, a to podľa stanovených podmienok, bude sa to považovať ako návrat k (španielskej) zákonnosti". 

Šéf katalánskej diplomacie Raül Romeva však v stredu na tlačovej konferencii v Bruseli vyhlásil, že vypísanie predčasných volieb v Katalánsku momentálne "nie je na stole". Dodal, že Katalánci v referende rozhodli a je na tejto vláde, aby teraz vykonala zverený mandát.

Zrušenie autonómie

V Španielsku sa v posledných týždňoch odohráva najzávažnejšia politická kríza od jeho návratu k demokracii v roku 1977. 

Politológovia podľa Le Parisien varujú, že prevzatie kontroly nad týmto regiónom vládou v Madride by mohlo vyústiť do ďalšej vlny demonštrácií. Existujú aj obavy, že radikálni prívrženci odštiepenia Katalánska od zvyšku Španielska by sa mohli snažiť paralyzovať tento región, kde sa vytvára 20 percent HDP Španielska.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:18