Reuters
StoryEditor

Katalánsko príde o právomoci, situáciu majú vyriešiť predčasné voľby

20.10.2017, 13:33
Vláda ľudovcov a opoziční socialisti sa tiež dohodli, že vypíšu na január budúceho roku regionálne voľby v Katalánsku.

Boj o Katalánsko pokračuje. Centrálna vláda chce v regióne predčasné voľby, miestne organizácie vyzývajú občanov na mierové útoky proti španielskym spoločnostiam. Jedným z nich je aj masový výber hotovosti z účtov.

Týmito akciami chcú vytvoriť nátlak a ukázať vláde ako aj veľkým spoločnostiam možnosti a silu obyvateľov. “Povedia ti, že nemôžeš, že si bezvýznamný, ale pamätaj, nie si sám, je nás veľa a spolu dokážeme všetko, priamymi, mierovými akciami ukážeme silu ľudu,” hovorí video, ktoré propaguje tieto činnosti.

Za celou akciou sú dve mimovládky, ktorých hlavným cieľom je dosiahnutie nezávislosti Katalánska. Ich šéfovia boli pred pár dňami zatknutí za protištátnu činnosť. Mali sa totiž priamo zúčastňovať na príprave nelegálneho referenda a hlavne brániť v činnosti polícii, ktorá mala za úlohu prerušiť tieto prípravy.

Prvou akciou, na ktorú tieto organizácie vyzývali bol výber hotovosti z účtov z piatich najväčších španielskych bánk, a to v piatok medzi ôsmou a deviatou ráno. Dve z nich až donedávna sídlili v Barcelone, po referende sa však rozhodli presťahovať do iných španielskych miest.

​Mnohí Katalánci síce túto výzvu poslúchli a v piatkové ráno zdieľali na sociálnych sieťach fotky pri bankomatoch, akcia však banky neochromila a zostala tak iba gestom. “Ani jeden bankomat nezostal úplne bez peňazí,” potvrdila jedna z bánk.

Centrálna vláda však pripravila pre Katalánsko vážne postihy za neodvolanie vyhlásenia nezávislosti. V sobotu sa aktivuje článok 155 z Ústavy, ktorý dovoľuje odobrať autonómiam určité právomoci. Celé Španielsko je totiž rozdelené na 19 autonómnych oblastí, z ktorých takmer každá počíta s vlastnou vládou, školským systémom a dokonca aj s vlastnými verejnoprávnymi médiami. Tento článok však vojde do platnosti až po schválení senátom a to by sa malo stať na budúci piatok.

Aktivácia by mala zasiahnuť predovšetkým katalánsku vládu, ministerstvo vnútra a hospodárstva. Vláda bude nahradená technokratmi, na ich čele by mal byť minister pre Katalánsko a budú priamo podliehať hornej snemovni španielskej vlády.

Hospodárstvo bude mať na starosti centrálny minister, ktorý okrem toho už zriadil špeciálny účet v Španielskej národnej banke, kam pôjdu peniaze zo štátneho rozpočtu určené pre Katalánsko. Obmedzená bude pravdepodobne aj činnosť regionálnej polície, počas referenda aj po ňom totiž odmietla poslúchať štátne príkazy. Španielsky premiér Mariano Rajoy vysvetlil, že “cieľom týchto opatrení je navrátenie do stavu, kde sa plnia zákony. Nemôže byť časť krajiny, kde sa zákony neuplatňujú, kde neexistujú.”

Jeden z poslancov regionálnej vlády, Benet Salellas však funkcionárov vyzval k odporu. “Musíme sa dohodnúť ako vládni úradníci budú obraňovať našu suverenitu a ako znemožnia aplikovanie článku 155,” povedal v katalánskej televízii.

Tento výnimočný stav by mal trvať tri mesiace, na konci januára chce totiž centrálna vláda zvolať v Katalánsku voľby, ktoré navrátia legálnosť regionálnej vláde. Mohlo by sa tak stať aj skôr v prípade, že katalánsky premiér Puigdemont zvolá tieto voľby sám. To sa však asi nestane, jeho pravá ruka, vicepremiér Oriol Junqueras túto možnosť totiž zavrhol.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:26