Reuters
StoryEditor

V Malawi sa šíri hystéria, dav brutálne zabil dvoch ľudí. Považoval ich za upírov

20.10.2017, 14:21
Autor:
ČTKČTK
Prezident Peter Mutharika pred týždňom varoval "upírov", aby prestali terorizovať obyvateľstvo.

Podľa malawijskej polície boli tento týždeň na juhu krajiny zabití dvaja muži, ktorých miestni obyvatelia považovali za upírov. V chudobnej africkej krajine sa rýchlo šíria zvesti o vysávaní krvi pri magických rituáloch a od septembra už skupiny berúce spravodlivosť do vlastných rúk zabili osem ľudí, napísala dnes spravodajská spoločnosť BBC. Polícia oznámila, že zatkla 140 údajných členov násilných gangov.

Vlna útokov začala v Malawi v polovici septembra a dospela už tiež do Blantyre, druhého najväčšieho mesta v krajine. Jedného muža tu vo štvrtok rozvášnený dav ubil a následne zapálil, druhého útočníci ukameňovali, informovala médiá polícia. Podľa BBC zrejme prvá obeť trpela mentálnymi problémami alebo epilepsiou.

Britský denník The Guardian uvádza, že vlna násilia v dôsledku strachu z domnelých upírov má už šesť obetí, podľa agentúry Reuters ich je najmenej deväť.

Malawi je jednou z najchudobnejších krajín na svete. Na vidieckych usadlostiach bez prístupu k základnému vzdelaniu žije 90 percent populácie a obyvatelia bežne veria na čarodejníctvo. "S ohľadom na to, že sme konzervatívny a všeobecne poverčivý národ, ktorý verí tajomným magickým zdôvodneniam rôznych javov, majú ľudia tendenciu viniť za svoje utrpenie tých, ktorým hovoria vysávači krvi," uviedol psychológ z Malawijskej univerzity Chiwoza Bandawe. Dodal, že cieľom útokov sú často psychicky choré osoby.

Situáciu na juhu Malawi sa snaží upokojiť polícia, ktorá zatkla 140 osôb podozrivých z účasti na krvavom ťažení proti domnelým upírom, napísala dnes agentúra Reuters. "Zatiaľ sme zatkli 140 osôb, u ktorých je podozrenie, že stoja za vraždami v Blantyre a ďalších okresoch. Vyšetrovanie stále pokračuje," povedal vrchný inšpektor polície Malawi Lexon Kachama.

Vláda minulý týždeň vyhlásila zákaz nočného vychádzania. Zasiahnuté oblasti monitoruje tiež prezident Peter Mutharika (na snímke). Ten zároveň pred týždňom varoval "upírov", aby prestali terorizovať obyvateľstvo, a žiadal lídrov obcí, aby sa zamerali na zastavenie čarodejníckych aktivít. "Ak ľudia používajú čarodejníctvo, aby ľuďom vysávali krv, poradím si s nimi. Žiadam ich, aby s tým okamžite prestali," citovala Mutharika agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť 05 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:54