Reuters
StoryEditor

Komunisti v Číne pritvrdzujú indoktrináciu detí. Môže sa to vymknúť kontrole, varujú odborníci

21.10.2017, 00:00
Autor:
ahaaha
Žiaci sa učia o počiatkoch komunistickej revolúcie a hrdinských osudoch Mao Ce-tungových vojakov.

Čínska komunistická strana v snahe udržať si lojalitu nastupujúcich generácií zásadným spôsobom reformovala ideologickú výchovu na školách. Učitelia študentom vysvetľujú, že všemocná strana je zárukou veľmocenského postavenia Číny, píše americký denník The New York Times.

"Náš dnešný život je bohatý, požehnaný a radostný. Kde sa to vzalo? Komu zaň vďačíme?" pýta sa plamenným hlasom učiteľ v Robotníckej a roľníckej základnej škole Červenej armády, zatiaľ čo prechádza medzi päťdesiatkou žiakov. Všetky deti sú oblečené v rovnakej červenej uniforme. "Vďačíme za neho krvi preliatej revolučnými mučeníkmi! Červenej armáde!" odpovedá deväťročný žiak a trieda reaguje nadšeným potleskom.

​Zariadenie v hornatom okrese Jü-čching je podľa denníka The New York Times jednou z 231 škôl Červenej armády, ktoré v Číne v posledných rokoch vyrástli. Hlavný dôraz je v nich kladený na komunistickú ideológiu a veľké okamihy čínskych dejín.

Žiaci sa učia o počiatkoch komunistickej revolúcie a hrdinských osudoch Mao Ce-tungových vojakov, ktorí sú vykresľovaní ako osloboditelia od japonských okupantov. Ideológia zasahuje aj do výchovy matematiky: Študenti napríklad počítajú dĺžku Dlhého pochodu, teda strastiplného ústupu Maových armád v polovici 30. rokov.

Učitelia žiakom vtĺkajú do hláv, že strana im pomôže prekonať osobné problémy a prežiť zmysluplný život. "V Afrike stále hladujú deti, v niektorých krajinách zúri vojna. Preto prosím nezabúdajte na obete vykonané vojakmi Červenej armády," pripomína žiakom učiteľ v okrese Jü-čching.

Rozprávka o červenom pastierikovi

Prezident Si Ťin-pching školy Červenej armády označuje za vzor pre celý národ a na ich rozvoj prispel štedrým darom z vlastného vrecka. Prezident, ktorý je zároveň generálnym tajomníkom komunistickej strany a v stredu na jej zjazde v Pekingu slávnostne ohlásil novú éru Číny, stojí aj za hlbokými zmenami v celom čínskom školstva.

Čínska komunistická strana kládla na politické vzdelávanie detí vždy veľký dôraz. Súčasťou osnov boli úmorné hodiny marxizmu a maoizmu a strana sa občanov snažila od mala viesť k úplnej lojalite. Si Ťin-pching propaguje glorifikáciu čínskej kultúry a histórie a ideologická línia sa od jeho nástupu hlboko premenila: Strana už nemá byť na 283 tisícoch čínskych základných a stredných škôl prezentovaná ako strážca proletárskej revolúcie, ale predovšetkým ako sila pokroku a záruka veľmocenského postavenia Číny.

Tento rok v septembri komunistická strana vydala nariadenie, aby školy viac propagovali úspechy čínskej civilizácie, takže školy pridávajú hodiny tradičnej medicíny a konfuciánskej filozofie. Ministerstvo školstva tiež vydalo nové učebnice histórie pre základné školy. Sú v nich citáty Mao Ce-tunga, profily štyridsiatich hrdinov komunistickej revolúcie a kapitoly ospravedlňujúce čínske teritoriálne nároky v Juhočínskom mori.

Deti na druhom stupni sa učia o 13-ročnom pastierikovi Wang Er-siaovi, ktorý v roku 1943 pri obrane sídla komunistických novín pred Japoncami položil život.

Stranícka kampaň zasiahla aj univerzity, kde boli zakázané knihy propagujúce "západné hodnoty". Profesori, ktorí sa odchýlili od straníckej línie, čelia postihom. Niektorí z nich hovoria o najhoršom potláčaní slobody slova na akademickej pôde od obdobia po masakre na námestí Nebeského pokoja.

Ráno darwinizmus, popoludní kreacionismus

Mnohým učiteľom a rodičom sa politická indoktrinácia prieči. Vnímajú ju ako anachronizmus a argumentujú, že väčší dôraz by sa mal klásť napríklad na matematiku a ďalšie predmety potrebné pre úspech na trhu práce. V provincii Če-ťiang nedávno skupina rodičov protestovala proti povinnej výučbe tradičnej medicíny v piatom ročníku základnej školy.

"Je to ako by sa žiaci ráno učili darwinizmus a popoludní kreacionizmus," posťažoval sa 40-ročný otec Teng Č’-kuo nad tým, že jeho dieťa vedľa chémie a biológie v škole študuje aj tajomstvá energie čchi.

Za hlbokými zmenami vo výučbe môže byť podľa The New York Times strach komunistických pohlavárov, že sa im mladá generácia čím ďalej viac vzďaľuje. Experti však mienia, že súčasná ideologická ofenzíva môže byť kontraproduktívna. Rozsiahla štúdia čínskych a amerických sociológov ukázala, že mládež je voči agresívnej propagande hluchá.

"Z revolučnej strany sa stala strana bohatých a mocných," hovorí sinológ Carl Minzner z Fordhamovej Univerzity v New Yorku. "Strana musí mať nejakú ideu, za ktorou si stojí. Obáva sa morálneho prázdna v jadre čínskej spoločnosti," dodáva. Ďalší odborníci varujú, že vlastenectvo pestované vládou môže ľahko zmutovať na militantný nacionalizmus, ktorý sa vymkne kontrole.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:23