Reuters
StoryEditor

Babiš v Česku drvivo zvíťazil. Nevie si predstaviť vládu s Okamurom a komunistami

21.10.2017, 08:19
Autor:
pebpebTASRTASR
Strana ČSSD doterajšieho premiéra Bohuslava Sobotku zaznamenala výraznú stratu.

Víťazom volieb do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov. Po spracovaní údajov zo 100 percent volebných obvodov o tom na svojej webovej stránke Volby.cz informoval Český štatistický úrad.

Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,80 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta). Volebná účasť dosiahla 60,84 percenta.

​O poslanecké miesta v Snemovni sa uchádzalo 31 politických strán a hnutí, pričom pred bránou päťpercentnej zvoliteľnosti zostalo 22 subjektov vrátane Slobodných (1,56 percenta) a Zelených (1,46 percenta).

Hnutie ANO 2011 obsadí v Poslaneckej snemovni 78 kresiel, Občianska demokratická strana (ODS) 25, Česká pirátska strana (Piráti) a hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) zhodne po 22, Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) a Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) zhodne po 15, Kresťanská a demokratická únia - Československá strana ľudová (KDU-ČSL) 11, TOP 09 a hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) zhodne po šesť kresiel.

​Hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša zároveň zvíťazilo vo všetkých 14 krajoch, čo sa dosiaľ nepodarilo žiadnemu politickému subjektu. Voliči mohli svoj hlas odovzdať v 14.865 volebných obvodoch.

Voľby v Českej republike 23:54 Nás online prenos sa končí, ďakujeme Vám za pozornosť 23:49 Rozhodli nerozhodnutí Za rozdielom medzi výsledkom volieb a predvolebnými prieskumami je hlavne veľké množstvo voličov, ktorí sa rozhodujú na poslednú chvíľu. Práve tí sa nakoniec priklonili k hnutiu ANO, SPD či Pirátom, vyplýva z vyjadrenia sociológov a politológov. 23:21 Keby sa volilo len v Prahe, Babiš by parlamentnú väčšinu nezložil Keby sa volilo len v Prahe, tak šéf víťaznej strany v českých parlamentných voľbách Andrej Babiš by väčšinu v snemovni zrejme nezložil. V reakcii na výsledky sobotných volieb to pre TASR uviedol český politológ špecializujúci sa na volebné obvody Vojtěch Navrátil.
Ako pripomenul, práve v Prahe a najbližšom okolí sa miestne výsledky najviac líšili od celoštátnych čísel. ANO v Prahe so skóre iba jednej pätiny voličov zaznamenalo svoj vôbec najnižší volebný výsledok v republike.
22:53 Protest pred centrálou Okamuru Proti volebnému úspechu SPD demonštrovali pred štábom hnutia Tomia Okamuru večer desiatky ľudí. Mali so sebou nápis "čierni bieli spojme sily" a iné heslá. Protestujúci pred štábom SPD v pražskom Karlíne skandovali napríklad "nedaj náckom žiadnu šancu", ozývali sa aj výkriky "vylezte fašisti". 22:45 Babiš vylúčil Okamuru a komunistov Kým volební lídri väčšiny strán, čo vstúpili do českej Snemovne, debatovali v Českej televízii, šéf víťazného hnutia ANO Andrej Babiš dal prednosť rozhovore v televízii Barrandov. Okrem iného povedal, že si nevie predstaviť spoločnú vládu ANO s lídrom hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomiom Okamurom a odmietol aj spoluprácu s KSČM. 22:22 Črtá sa mimoriadne komplikovaná situácia pri zostavovaní novej českej vlády Hlavnou otázkou po českých parlamentných voľbách ostáva, či Andrejovi Babišovi ten úsmev na tvári nakoniec nezamrzne. Len pár hodín po tom, ako naši západní susedia odvolili, sa črtá mimoriadne komplikovaná situácia pri zostavovaní novej vlády. Aké scenáre sú v hre pre budúcu českú vládu si prečítajte TU. 21:49 Najviac preferenčných hlasov získal Babiš Najviac preferenčných hlasov získal predseda ANO Andrej Babiš - vyše 48-tisíc. Na druhom mieste skončil s vyše 22-tisíc hlasmi Václav Klaus mladší z ODS. Tretí skončil Karel Schwarzenberg s takmer 20-tisíc preferenčnými hlasmi. 21:30 Oslavy víťazstva vo voľbách v pražskom štábe hnutia ANO

Zdroj: MAFRA/Dan Materna
21:19 Sulík gratuluje Babišovi Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík gratuluje Andrejovi Babišovi k volebnému výsledku. "Na akékoľvek ďalšie úvahy je ešte priskoro, kým nebude zložená vláda,” poznamenal na margo výsledkov volieb v Českej republike. Tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus k tomu doplnil, že podľa výsledkov a predvolebnej nálady to zrejme nebude jednoduchý proces. "Každopádne, prajeme si, aby Česká republika zostala našim pevným a predvídateľným partnerom v EÚ aj V4,” dodal Klus. 21:09 Všetky hlasy sú spočítané
  • Do českého parlamentu sa dostalo deväť strán.
  • Počty poslancov: ANO 78, ODS 25, Piráti 22, SPD 22, KSČM 15, ČSSD 15, KDU 10, TOP 7, STAN 6.
  • Účasť bola 60,8 %.
Zdroj: ČT
20:56 Okamura chce byť vo vláde "Sme otvorení všetkým rokovaniam," vyhlásil šéf SPD Tomio Okamura v povolebnej debate Českej televízie. Vyjadril sa, že po štyroch rokoch v opozícii pochopil, že svoj program dokáže presadiť iba ako súčasť vlády. 20:50 Samovražda ČSSD "Ak chce ČSSD dokončiť svoju samovraždu, pôjde do vlády," povedal vo volebnom štúdiu iDNES.tv politológ Oskar Krejčí. Podľa neho zatiaľ nie je možné určiť, akú povolebné stratégiu zvolí víťazné hnutie ANO. 20:29 Zahraniční Česi volili najmä TOP 09 Zahraniční Česi najviac volili stranu TOP 09, nasledovali Piráti a ANO Andreja Babiša u nich skončila až na treťom mieste. 20:23 Katastrofický výsledok ČSSD Česká sociálna demokracia skončila vo voľbách do Poslaneckej snemovne ČR s najhorším výsledkom od momentu, keď jej v roku 1993 začal predsedať Miloš Zeman, konštatoval v sobotu portál českej spravodajskej televízie ČT24. ČSSD, dlhoročná vedúca strana českej ľavice, ktorá v Českej republike vládla 12 z uplynulých 25 rokov, získala po dvojdňovom hlasovaní podľa takmer konečných výsledkov iba niečo cez sedem percent, a síce 15 poslaneckých mandátov. V novej Snemovni tak príde strana s oranžovou ružou v znaku o svoj doterajší vplyv. 20:20 Zostáva spracovať hlasy z posledných dvoch okrskov
Zdroj: ČT
20:18 BBC a AFP hodnotili Okamuru AFP rovnako ako BBC upozorňuje na veľký úspech protiúniovej a protiislamskej Slobody a priamej demokracie (SPD) Tomia Okamuru. Kým AFP hodnotí stranu ako protiprisťahovaleckú a populistickú, BBC používa termín krajne pravicová. Reakcie zahraničných médií na české voľby si prečítajte TU. 19:32 Spracované sú hlasy z 99,95 percent okrskov
Zdroj: ČT
19:28 Babiš Čechov rozdeľuje České obyvateľstvo je rozdelené v názore na vymenovanie predsedu hnutia ANO Andreja Babiša za českého premiéra. Podporu mu v prieskume agentúry Kantar TNS pre Českú televíziu (ČT) vyjadrilo 47 percent respondentov, proti je 48 percent. Prieskum sa uskutočnil 17.-19. októbra. 19:16 Babiš poslal správy lídrom strán Babiš poslal sms správu lídrom všetkých strán, ktoré sa dostali do Snemovne. Pogratuloval im a vyzval ich k rokovaniu o zostavení Snemovne. "O vláde tam nie je ani slovo," vyhlásil šéf ANO na tlačovke.
Zdroj: Reuters
19:08 Babiš prehovoril Šéf ANO Andrej Babiš na tlačovke prvýkrát reagoval na vysoký volebný zisk jeho strany. Vyhlásil, že hnutie je proeurópske a pro NATO. Zároveň vyjadril nádej, že ostatné strany, ktoré sa dostali do Snemovne, budú ochotné rokovať s ANO o vytvorení vlády. 19:02 Mesežnikov: Prepad ČSSD potvrdzuje celoeurópsky trend Česká republika zažila vo voľbách do Snemovne politické zemetrasenia a prepad doteraz vládnej ČSSD potvrdzuje celoeurópsky trend poklesu popularity tradičnej ľavice, povedal dnes ČTK prezident bratislavského Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov. Za prekvapenie označil najmä volebný zisk Pirátov. 18:31 ODS nebude rokovať s Babišom Druhá najsilnejšia strana, pravicová ODS, nebude rokovať o zostavení vlády s Babišovým hnutím ANO. Povedal to šéf strany Petr Fiala. 18:15 TOP 09 ide do opozície Šéf strany TOP 09 Miroslav Kalousek, ktorá sa nakoniec tesne prebojovala do parlamentu, povedal, že jeho strana pôjde do opozície. "Nebudeme rokovať o vláde, keď dvaja agenti ŠtB a extrémista dajú dohromady väčšinu," povedal Kalousek. 17:59 Čo ukazujú výsledky volieb? Konečné výsledky sa od tých súčasných budú meniť už len minimálne a je jasné že novú českú vládu bude zostavovať miliardár a líder ANO Andrej Babiš. Česi tak neuverili tomu, že trestné stíhanie Babiša je vážne a dali mu šancu na post premiéra. Absolútnym prepadákom je výsledok vládnych sociálnych demokratov, ktorí skončili najhoršie v histórii samostaného Česka. Podobne zle dopadli aj komunisti. Naopak, dôvod na oslavu majú tri strany. ODS na druhom mieste potvrdzuje postupné oživenie niekdajšej slávy. Aj v Česku sa ukazuje, že kombinácia silného lídra a protiislamských a xenofóbnych nálad, je receptom na úspech. Výsledok SPD Tomia Okamuru predčil výsledky prieskumov. Do tretice sa môže radovať parlamentný nováčik - Piráti bodovali najmä v Prahe, kde obsadili druhé miesto. Peter Blaško, šéfeditor HNonline 17:43 Priebežné výsledky - spočítaných viac ako 98 percent okrskov
Zdroj: Česká televize
17:33 Piráti sú spokojní s výsledkom Piráti, vedomí si toho, že sa výsledky volieb už príliš nezmenia, usporiadali tlačovú konferenciu. "My sme pred ôsmimi rokmi ako skupina nadšencov, ktorí neboli spokojní s českou politikou, zakladali Pirátsku stranu a cez všetky poschodia politiky a cez prácu, ktorá bola dobrovoľnícka, sme sa dostali až do tohto momentu. Kedy Piráti, nielenže vkročili do Poslaneckej snemovne, ale s takto výborným výsledkom," zhodnotil Ivan Bartoš, líder Pirátov, ktorí figurujú s malým odstupom za treťou SPD. 17:22 Do parlamentu prenikne ďalšia strana Strana TOP 09 sa nakoniec dostane do parlamentu, výrazne jej pomáha podpora z hlavného mesta. Mandáty ostatných strán sa tak výrazne preskupia. 17:14 Spočítaných je vyše 95 percent Na druhom mieste skončí podľa priebežných výsledkov pravicová ODS, ktorej pomáha silný zisk v Prahe.
Zdroj: Česká televize
17:07 Okamura zaspieval hymnu v priamom prenose Pred novinárov sa postavil šéf xenofóbnej strany SPD Tomio Okamura, ktorý potvrdil, že stále chce presadiť zákon o referende. Následne zaspieval spolu s ostatnými členmi strany a spevákom Alešom Brichtom českú hymnu. 16:55 Pohľad víťazov volieb na ďalší vývoj "Myslím si, že si vypočujeme predstavy viac politických subjektov. Dobré by podľa mňa bolo baviť sa so všetkými. Neznamená to rokovať o vláde. Všetci sa brutálne vymedzujú proti hnutiu ANO," povedal iDNES.cz podpredseda hnutia ANO a minister Richard Brabec k výsledkom volieb. "Uvidíme, či xenofóbna a protieurópska rétorika Okamuru bude platiť aj po voľbách," doplnil. 16:41 Ticho u komunistov 16:39 Zaorálek: Nedokázal som presvedčiť viac ľudí Pred novinárov predstúpil s vážnou tvárou líder ČSSD Lubomír Zaorálek. "Sebe môžem len vyčítať, že som nedokázal presvedčiť viac ľudí o tom, čo si myslíme my. Náš program bol dobrý pre túto krajinu. Pravdepodobne je to preto, že sme pracovali a mysleli si, že je to dobre, ale nedokázali sme o tom dosť hovoriť s ľuďmi," vysvetlil volebný výsledok Zaorálek. 16:30 Výsledky po spočítaní vyše 80 percent okrskov
Zdroj: Česká televize
16:16 Okamurovci by mohli plniť program Doterajšie výsledky volieb naznačujú, že by hnutie Sloboda a priama demokracia mohlo plniť program. Novinárom to povedal podpredseda hnutia Radim Fiala po sčítaní tretiny hlasov, kedy mala strana 12 percent. Ak by podľa neho výsledok zostal, tak by sa splnil cieľ hnutia a SPD by malo vlastný poslanecký klub. 16:12 Líder Pirátov: Pýcha predchádza pád Za hlasného potlesku vystúpil Ivan Bartoš, líder Pirátov, pred svojimi kolegami a podporovateľmi. "Desať percent bol odvážny cieľ, ale ukázalo sa, že bol reálny. Buďme hrdí, užite si to, poctivo sme pracovali," uviedol. Okomentoval aj doterajšie výsledky ostatných strán. "Nemám radosť z neúspechu parlamentných strán, ale ukázalo sa, že pýcha predchádza pád," povedal svojim priaznivcom.
Zdroj: MAFRA/Tomáš Krist
15:50 Priebežné výsledky - spočítaných viac ako 50 percent okrskov
15:46 Sklamaní sociálni demokrati "Je to prekvapenie, čakali sme, že pre nás bude úspech získať cez desať percent a akékoľvek nižšie číslo úspech nie je," hovorí podpredseda ČSSD Jan Hamáček. Vedenie ČSSD sa zíde o 16:00, aby spoločne prerokovalo situáciu. 15:36 Piráti čakajú výsledky s napätím Jedným z prekvapení volieb je strana Pirátov, ktorá sa pohybuje tesne pod 10-percentnou podporou. "Sme napätí, pretože keď do niečoho človek vloží veľké množstvo práce a voľného času, tak sú tie emócie hlbšie," uviedol líder Pirátov Ivan Bartoš. 15:28 Prichádza zemetrasenie Doterajšie výsledky jednoznačne ukazujú, že Česi sa odvracajú od tradičných strán. Výsledok sociálnych demokratov sa zatiaľ javí ako prepadák, mimo parlamentu je momentálne TOP 09. Ak to potvrdia aj konečné výsledky, na českej politickej scéne nastane zemetrasenie.
Peter Blaško, šéfeditor HNonline
15:14 Priebežné výsledky Pozrite si priebežné výsledky českých volieb po spočítaní 10 percent okrskov.
Zdroj: Česká televize
15:02 Problémy u Tomia Okamuru Novinári Českej televízie majú problém s akreditáciou v strane Tomia Okamuru SPD. Niektorých novinárov usporiadatelia pustili, niektorých nie. Na mieste je aj polícia. 14:54 Kalousek oznámi, či bude pokračovať V prípade debaklu by sa Miroslav Kalousek mohol vzdať funkcie predsedu TOP09. "My máme v utorok predsedníctvo strany a na konci novembra volebný snem. Svoje rozhodnutie, či budem kandidovať, oznámim predsedníctvu v utorok. Pochopiteľne, že ten volebný výsledok to do značnej miery ovplyvní," vyhlásil Kalousek. 14:33 Akú vládu by chceli Česi? Podľa výsledkov prieskumu Českej televízie so spoločnosťou Median si až 31 percent Čechov želá inú vládu. Širšiu koalíciu bez Babišovho ANO by chcelo 21 percent obyvateľov. Nasleduje podpora koalície ANO s podporou KSČM a Okamurovho hnutia SPD. 14:29 Prvý okrsok má voľby za sebou Prvá volebná komisia, ktorá má voľby za sebou v Pardubickom kraji je z Přelouče, okrsok číslo 8. Hlasy mala sčítané už o 14:26. 14:27 Prichádzajú prvé priebežné výsledky Česká televízia už začala zverejňovať prvé priebežné výsledky. Tie zatiaľ nemajú žiadnu relevanciu, pretože najrýchlejšie sú spočítané malé okrsky. Najväčší nápor dát očakávajú českí štatistici až o 16. hodine. 14:24 V jednom okrsku sa ešte hlasuje Volebné miestnosti sa neuzavreli v celej krajine. Kvôli technickým problémom budú v jednom opavskom okrsku hlasovať až do 15. hodiny. 14:23 Miroslav Kalousek dorazil do volebného štábu TOP 09 balansuje podľa posledných prieskumov na hrane zvoliteľnosti, čiže piatich percent. 14:19 Predpokladaná účasť Volebná účasť sa pohybuje medzi 50 až 60 percent. Výsledky by mali byť spočítané do 20. hodiny. 14:05 Televízia Nova zverejnila odhadované výsledky Televízia Nova zverejnila piatkový volebný model agentúry STEM MARK. Údaje sú v percentách a vyjadrujú odhadované rozpätie: ANO 26-27
KSČM 12-13
SPD 12-13
ČSSD 9-10
ODS 8-9
Piráti 8-9
KDU-ČSL 5-6
TOP 09 5-6
Zdroj: TV Nova
13:49 Babiš ako hlavný favorit Jednoznačným favoritom je strana ANO miliardára Andreja Babiša, ktorý je pôvodom Slovák. Výsledky jeho strany sa v posledných prieskumoch pohybovali od 25 do 30 percent. Hlavnou otázkou pár minút pred uzavretím volebných miestností ostáva, či sa mu podarí nájsť partnerov, s ktorými vytvorí vládu.
Zdroj: MAFRA/Tomáš Krist
13:42 Vysoká volebná účasť Očakáva sa, že účasť prekoná 59,48 percenta z predchádzajúcich volieb v roku 2013. Niektoré okrsky hlásia účasť až cez 70 percent. 13:39 Prinesieme vám najaktuálnejšie informácie Dobrý deň, vitajte pri dnešnom prenose z českých volieb. Už o 14. hodine sa uzatvárajú volebné miestnosti a my vám následne prinesieme prvé výsledky z exit pollov a následne priebežné dáta zo sčítavania hlasov.

01 - Modified: 2022-02-13 20:52:54 - Feat.: - Title: Znehodnoteniu peňazí sa dá predchádzať 02 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 03 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 04 - Modified: 2021-11-28 08:20:03 - Feat.: - Title: Český herec skončil na kyslíku. Neočkovať sa bola obrovská chyba, prosím, urobte to, vyzýva 05 - Modified: 2021-11-27 11:27:01 - Feat.: - Title: Nový variant koronavírusu pravdepodobne úraduje u našich susedov. Žena dovolenkovala v Afrike
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 03:28