Reuters
StoryEditor

ANO začalo rokovania. Starostovia koalíciu odmietli

22.10.2017, 16:52
Autor:
TASRTASR
S kým víťazné ANO utvorí koalíciu nie je jasné.

Tím, ktorý bude vyjednávať o budúcej českej vládnej koalícii, povedú za hnutie ANO členovia predsedníctva Jan Faltýnek, Radek Vondráček, Petr Vokřál, Richard Brabec a líder hnutia Andrej Babiš.

Prvé stretnutia by sa mali uskutočniť už v nedeľu a v pondelok budú pokračovať. S odvolaním sa na vyjadrenie samotného Babiša, o tom v nedeľu informoval portál Novinky.cz.

V nedeľu večer je plánované stretnutie v časti Chodov so zástupcami českej sociálnej demokracie.

Starostovia ich nechcú

Na stretnutí v Snemovni rokovali v nedeľu popoludní predseda ANO Andrej Babiš a ďalší zástupcovia hnutia s predsedom Starostov Petrom Gazdíkom.

Babiš údajne prehováral STAN ku koaličnej spolupráci, ale márne, uviedol Gazdík. Ako najmenší subjekt v Snemovni nebude STAN chcieť ani podpredsedu. "Rokovanie bolo vecné a konštruktívne, povedali sme hnutiu ANO, že nie sme pripravení ísť do koalície s ich stranou," povedal líder STAN Gazdík.

Chcú rokovať v Snemovni

Babiš pôvodne ešte v noci na nedeľu pozval lídrov všetkých úspešných strán do Průhonic. Niektoré stretnutia sa napokon po odmietnutí uskutočnia v Snemovni.

Babiš po príchode na rokovanie so STAN povedal, že je pripravený hovoriť so všetkými. Prial by si, aby ANO nominovalo predsedu Snemovne. Od ostatných strán si chce vypočuť ich predstavy. 

Piráti neodpovedajú

Podľa Babišových slov jediným, kto mu doposiaľ neodpovedal je predseda Pirátov Ivan Bartoš. Podľa spravodajského portálu televízie ČT24 Bartoš povedal, že mu Andrej Babiš v sms správe v sobotu pogratuloval k tretiemu miestu vo voľbách a pozval ho "na kávičku".

"Chceme prejsť výsledkami volieb, zostaviť tím vyjednávačov a jeho lídra, začať riešiť kompetencie zvolených ľudí," vysvetlil Bartoš s tým, že rámec prípadného vyjednávania by chceli zostaviť v nedeľu popoludní.

Rokujú o usporiadaní Snemovne

TOP 09 sa podľa vlastných slov rokovaniam o usporiadaní Snemovne nebráni, ale mali by prebehnúť v Snemovni. Do Průhonic líder Miroslav Kalousek ísť odmietol.

Predseda ODS Petr Fiala pre Novinky.cz povedal, že do Průhonic nepôjde. "Rokovania o usporiadaní Poslaneckej snemovne by sa mali konať v Snemovni," zdôraznil.

Predseda SPD Tomio Okamura bez ďalších podrobností uviedol, že absolvoval rokovanie s ďalšou stranou. Stretnutie s víťazným hnutím ANO má naplánované na pondelok večer. Jeho hnutie údajne bude chcieť mať zastúpenie vo vedení Snemovne.

Ráno rokovali s komunistami

Ako prvý sa s vyjednávacím tímom hnutia stretol predseda KSČM Vojtěch Filip a ďalší zástupcovia strany. Schôdzka sa začala po ôsmej hodine v Průhoniciach. Filip Českej televízii povedal, že sa bude hovoriť najmä o rozložení síl v novej snemovni. To už skôr potvrdil aj podpredseda ANO Jaroslav Faltýnek. Podľa neho budú schôdzky zatiaľ neformálne.

Filip prišiel na schôdzku v sprievode predsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. Podľa Filipa sa vyjednávači nerozprávali o prípadnej podpore ani spolupráci, ktorú si navyše kvôli malým programovým prienikom nedokáže príliš predstaviť. Vysvetlil, že komunisti sú autentickou ľavicou, zatiaľ čo ANO predstavuje pravicu.

 "Spoločné body programu sú obmedzené na všeobecný záujem, nie na rokovanie o vláde," povedal Filip po rokovaniach, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Povedali sme, že našou prioritou bude zákon o referende," konštatoval Filip. S Babišom sa podľa svojich slov zhodli, že by v snemovni mala vzniknúť stála komisia pre ústavu a pre rokovací poriadok. Podľa Filipa išlo o úvodnú schôdzku, ďalšie by mali nasledovať po zostavení poslaneckých klubov.

Chcú rokovať so všetkými

"Päť ľudí sme zvolili a podľa toho, ako budú mať čas, sa pravdepodobne budú striedať v tíme troch ľudí," povedal Babiš po prvej povolebnej schôdzke predsedníctva. S kým sa predstavitelia ANO stretnú ako prvým, Babiš ale podľa portálu doposiaľ neprezradil. 

Babiš oznámil ešte v sobotu večer, po oznámení výsledkov volieb, v ktorých ANO zvíťazilo s obrovským náskokom, že chce viesť rozhovory so všetkými parlamentnými stranami.

Podoba vlády je nejasná

Ich lídrov pozval na rokovanie.  Na otázku, či tak štartuje rokovania o podobe budúcej vládnej koalície, však Babiš odpovedal len, že chce teraz rokovať o podobe Poslaneckej snemovne a o tom, s kým by chcel utvoriť vládnu koalíciu, sa jednoznačne nevyjadril.

Poprední predstavitelia hnutia ANO sa v priebehu povolebného večera vyjadrovali rôzne o tom, kto by mohol byť v novej vláde ich partnerom.

Nevedia sa zhodnúť

Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek by napríklad rád oslovil doterajších koaličných partnerov ANO a síce ČSSD a KDU-ČSL, ďalší však spoluprácu s nimi vylučovali.

Poprední členovia ÁNO tiež odmietali koalíciu s hnutím Sloboda a priama demokracia (SPD) či Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM).

Hnutie ÁNO zvíťazilo v sobotu vo voľbách do Poslaneckej snemovne parlamentu Českej republiky s veľkým náskokom pred v poradí druhou Občianskou demokratickou stranou (ODS). ANO získalo takmer tridsať percent voličských hlasov a v Poslaneckej snemovni tak bude mať 78 kresiel.

01 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 02 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 03 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 04 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo 05 - Modified: 2024-02-14 12:40:13 - Feat.: - Title: Čapí hnízdo bolo existenčne závislé od Agrofertu, povedal súdu znalec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:27