AP Photo/Petr David Josek
StoryEditor

Protiimigrantské strany naberajú na sile. Varuje server Politico

22.10.2017, 17:45
Autor:
ČTKČTK
Nacionalizmus naberá na sile po celej Európe

V Európe získavajú stále väčší vplyv politické zoskupenia, ktorá odmietajú prisťahovalectvo. V hodnotení posledného vývoja, ktorý zavŕšili české parlamentné voľby, to dnes napísal portál Politico.

Ten Andreja Babiša, šéfa víťazného hnutia ÁNO, označil ako budúceho premiéra, ktorý o Európskej únii hovorí s pohŕdaním a ktorý tvrdí, že Česká republika by nemala prijímať ani jedného utečenca.

"Štiepenie Európy, tradičného amerického spojenca a najväčšieho obchodného partnera Spojených štátov by mohlo skomplikovať americkú zahraničnú politiku, poškodiť americkým korporáciam a dokonca skomplikovať národnú bezpečnosť," napísal Politico s tým, že európsky blok usilovne hľadá zhodu v rade problémov od utečencov, cez voľný obchod až po vnútorné hranice.

Zavŕšenie katastrofy

Česko je podľa Politico čerstvým príkladom krajiny, kde krajne pravicové sily získavajú na popularite. Portál pripomína, že rovnaký úspech zaznamenali tieto strany tiež v nedávnych voľbách v Nemecku a Rakúsku.

"Národovecké strany teraz majú oporu všade od Talianska po Fínsko, čo vyvoláva obavu, že sa kontinent vydá späť k politike, ktorá v prvej polovici minulého storočia viedla ku katastrofe," napísal server.

Podobnosť s USA

Ten sa tiež domnieva, že európske nacionalistické hnutia majú istú podobnosť s tým, čo sa stalo minulý rok v USA, keď bol zvolený Donald Trump prezidentom.

Podobne ako on aj budúce český premiér Babiš vraj hovoria rovnako bez obalu. "Zatiaľ čo voliči v USA sa obávajú, že ich prisťahovalci či robotníci v cudzine pripravia o prácu.

Tí v Európe sú naštvaní na neschopnosť EÚ zastaviť finančné krízy v eurozóne a na neúčinné reakcie na problém stoviek tisíc utečencov utekajúcich z vojnových zón," uviedlo Politico s tým, že Európania, kde nezamestnanosť cudzincov dosahuje zhruba 15 percent, sa tiež obávajú toho, že prisťahovalci budú vysávať zdroje určené na fungovanie často veľmi štedrého sociálneho systému.

01 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 04 - Modified: 2024-04-23 13:42:56 - Feat.: - Title: Západné tajné služby prekazili v Európe najmenej 10 džihádistických útokov 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:06