kanada hranicaflickr
StoryEditor

Kanada pyká za prívetivú azylovú politiku. Nestíha vybavovať žiadosti

22.10.2017, 21:15
Do Kanady prichádzajú za bezpečím desiatky tisíc ľudí.

Kanada platí za to, že je jedna z najústretovejších krajín k utečencom. Ochota pomôcť však vláde pomaly začína prerastať cez hlavu.

Úrady nestíhajú vybavovať žiadosti o azyl, proces mnohokrát trvá až šestnásť mesiacov. Ľudia na úteku si medzitým v Kanade snažia zariadiť nový život, a to aj napriek tomu, že im hrozí vyhostenie.

Desiatky tisíc utečencov 

Kanadský premiér Justin Trudeau už v roku 2015 vyhlásil, že Kanada prijme najmenej 25-tisíc utečencov zo Sýrie. Pomoc sa zamerala výhradne na rodiny s deťmi.

Počet utečencov smerujúcich do krajiny však odvtedy narástol a imigračný úrad nestíha vybavovať žiadosti o azyl. Aktuálne majú úradníci na stole cez 40-tisíc žiadostí. 

Rozpočet nestačí

Rozpočet imigračného úradu aj počet pracovníkov je pritom navrhnutý na maximálne 24-tisíc žiadostí za rok. Podľa serveru The New York Times tak niektorí žiadatelia o azyl čakajú na vybavenie prípadu až šestnásť mesiacov.

"Tlak na náš úrad je enormný. Počty sú v tomto ohľade jasné. Ak nám nepridáte peniaze, azylové konania sa budú predlžovať a ľudia budú na rozhodnutie o udelení azylu čakať dlhšie, "oznámila na nedávnom parlamentnom zasadnutí Shereen Benzvy Millerová, predsedníčka komisie pre ochranu práv utečencov.

Útek z USA a čakanie na azyl

Dlhé azylové konania predstavujú taktiež vyššiu záťaž pre kanadskú štátnu kasu. Čím dlhšie migrant v krajine čaká na azyl, tým viac dá vláda na jeho vzdelanie, zdravotnú starostlivosť a celý rad ďalších záležitostí.

Po mesiacoch čakania sa však môže stať, že žiadateľ bude vyhostený a do štátnej kasy tak takmer neprispeje. Imigračný úrad v auguste tohto roku zriadil špeciálny krízový tím, ktorý sa zameral na utečencov, ktorí do Kanady prichádzajú ilegálne zo Spojených štátov.

Tábor na hraniciach s USA

Ich cieľom je najčastejšie Quebec. Do konca septembra tím vybavil asi tri stovky žiadostí o azyl, polovicu ich zamietol. Pri hraniciach so Spojenými štátmi vyrástol tiež utečenecký tábor, ktorý pojme asi päťsto ľudí.

Z rovnakých dôvodov sa už začiatkom augusta rozhodol Montreal dočasne prerobiť na stredisko pre utečencov časť olympijského štadiónu. 

Trump núti ľudí utekať do Kanady

Utečenci prevažne haitského pôvodu sa z USA začali presúvať na sever v súvislosti s neprívetivou imigračnou politikou amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Za tento rok imigračný úrad registruje príchod viac ako 35-tisíc migrantov. Celkom prichádza do Kanady od januára tohto roka najmenej 2 500 utečencov mesačne.

Počas leta sa tento počet výrazne zvýšil. Po bezpečnostnej prehliadke si môžu utečenci požiadať o azyl. Mesačne dostávajú základnú podporu, budú dostávať aj pracovné povolenie. Ich deti môžu nastúpiť do školy.

Podľa právnikov, ktorí sa zameriavajú na imigráciu, tým však žiadatelia o azyl získavajú falošný pocit bezpečia.

Strach z deportácie do Jemenu

Obe strany kanadského azylového systému spoznal aj štyridsaťročný Jemenec Sami Alromi. Pôvodne žil v Saudskej Arábii. Keď mu však na sklonku minulého roka vypršalo povolenie na pobyt, čelil neľahkému rozhodnutiu.

Mohol riskovať návrat do Jemenu, ktorý sužujú boje, hlad a cholera. Druhým variantom bolo hľadanie šťastia za morom. Spolu s tehotnou manželkou a dcérou sa začali chystať na odlet do Spojených štátov.

Útek do Kanady

Ďalšie tri deti museli nechať v Saudskej Arábii. Krátko po prílete však Donald Trump podpísal imigračný dekrét, ktorý zabránil držiteľom jemenských pasov v príchode do krajiny. Alromi v strachu z vyhostenie hľadal núdzové riešenie. 

V rovnakej dobe kanadský premiér na Twitter napísal: "Kanada vždy rada privíta tých, ktorí utekajú pred vojnou, terorom a prenasledovaním. Bez ohľadu na ich vieru." Alromi volanie vypočul a s rodinou prekročil hranice USA a Kanady.

Strach o deti

V marci požiadal o azyl. Jeho vypočutie však bolo odložené na neurčito. Manželka Alromiho v Kanade porodila. Teraz má strach o svojich potomkov, ktorí zostali v Saudskej Arábii.

Aj im onedlho vyprší povolenie na pobyt a hrozí im vyhostenie do Jemenu, kde omladinu často verbujú do radov detských vojakov. "Keď som tu, nemôžem pre svoje deti v Saudskej Arábii urobiť nič," tvrdí Alromi.

Nič len čakanie

Jeho manželka vraj prepadá depresiám. Dokonca musela byť hospitalizovaná. "Ak moje deti deportujú do Jemenu, netuším, čo budem robiť," zúfa Alromi. V októbri sa Alromi dočkal pokroku v azylovom konaní.

Imigračný úrad mu listom oznámil, že konanie prebehne podľa nových smerníc, ktoré umožňujú zrýchlené udelenie azylu pre občanov Jemenu. Alromi však stále netuší, či azyl skutočne získa. "Čakanie je na tom to najhoršie," tvrdí.

01 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:14