Saudi Press Agency/Handout via REUTERS
StoryEditor

Irak a Saudská arábia rokujú o spolupráci. Mediátorom USA

22.10.2017, 22:25
Autor:
TASRTASR
Washington sa snaží oslabiť pozíciu Iránu v regióne.

Saudská Arábia a Irak začali v nedeľu s podporou Spojených štátov rokovania o vzájomnej spolupráci. Tento krok prispieva k upevneniu ich diplomatických vzťahov v čase, keď Washington podporuje boj proti narastajúcemu vplyvu Iránu v danom regióne, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Saudskoarabský kráľ Salmán a iracký premiér Hajdar Abádí v Rijáde spolupredsedali prvému stretnutiu takzvanej koordinačnej rady za prítomnosti amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona.

Z rivalov spojenci

V uplynulých mesiacoch sa vzťahy medzi Rijádom a Bagdadom po desaťročiach napätia zlepšili. Irak má úzky vzťah k prevažne šiitskému Iránu, zatiaľ čo Teherán je regionálnym rivalom sunnitmi ovládanej Saudskej Arábie.

Irán a Saudská Arábia podporujú opozičné strany vo vojnových konfliktoch v Sýrii a Jemene, pričom saudskoarabskí činitelia opakovane obvinili Irán z destabilizácie blízkovýchodného regiónu, čo ale Teherán odmieta.

Historická šanca

Tillerson vyzval obe strany na rozšírenie vzájomnej spolupráce. Salmán zdôraznil podporu svojej krajiny pre "irackú jednotu a stabilitu", narážajúc na tamojšie nedávne referendum o nezávislosti irackého Kurdistanu.

Saudskoarabský kráľ vyhlásil, že ide o "historickú šancu na nastolenie efektívneho partnerstva" medzi jeho krajinou a Irakom. Abádí uviedol, že je s posilňovaním vzťahov medzi Irakom a Saudskou Arábiou "spokojný".

Obnovili letecké spojenie

V stredu pristálo po prvý raz za uplynulých 27 rokov v Bagdade saudskoarabské dopravné lietadlo. Vzťahy medzi Bagdadom a Rijádom sa zhoršili v roku 1990, keď bývalý iracký diktátor Saddám Husajn vtrhol do Kuvajtu.

Tillerson pricestoval do Rijádu v sobotu; ide o súčasť jeho cesty po blízkovýchodnom regióne. Zastaví sa tiež v Katare, ktorý sa momentálne nachádza v ostrom diplomatickom spore so skupinou arabských štátov.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt v júni prerušili svoje obchodné a diplomatické vzťahy s Dauhou po tom, ako ju obvinili z podpory extrémistických skupín. Katar tieto tvrdenia odmieta.

01 - Modified: 2024-04-20 14:09:00 - Feat.: - Title: Ukrajina, Izrael, Taiwan aj TikTok. V Kapitole začalo ostro sledované rokovanie 02 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 03 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 04 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:46