TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matečná pre Financial Times: Pokuty pre výrobcov potravín dvojakej kvality sú poslednou možnosťou

23.10.2017, 11:04
Autor:
TASRTASR
Ministerka pôdohospodárstva pripomenula, že keď tému pred rokom prvýkrát nastolila v Bruseli, mnoho z ministrov sa jej pýtalo, prečo ju vôbec otvára.

Hnev politikov na výrobcov s rozdielnymi receptúrami v chudobnejších štátoch Európskej únie (EÚ) stúpa. Upozorňuje na to vo svojom piatkovom (20.10.) článku britský denník Financial Times (FT).

"Pokuty pre výrobcov potravín dvojakej kvality sú poslednou možnosťou. Je viac spôsobov, ako zabezpečiť, aby mali produkty rovnakú kvalitu. Už len fakt, že sme túto tému otvorili a hovoríme o nej spôsobuje, že výrobcovia začínajú meniť svoje správanie," uviedla pre FT slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Pozrite si v HNtelevízii aj rozhovor s Matečnou o dvojakej kvalite potravín z konca júla tohto roka:

Potravinári problém uznali

Denník vymenúva výsledky slovenských testov dvojakej kvality potravín, v ktorých napríklad pizza spoločnosti Dr. Oetker mala na Slovensku menej oblohy a rybie prsty značky Iglo menej rybieho mäsa ako v Rakúsku. Spoločnosť Nomad Foods Europe, ktorá vlastní značku Iglo v reakcii uviedla, že jej produkty spĺňajú všetky legislatívne nároky a obsah mäsa je jasne označený. "Naše portfólio rybích prstov zahŕňa rôzne váhy, druhy rýb a obsah rýb, ktoré predávame za rôzne ceny naprieč Európou," argumentuje firma.

​Zástupcovia potravinárskeho priemyslu podľa FT uznali, že ide o problém, ktorému je potrebné sa venovať, a to aj kvôli škodám, ktoré táto diskusia spôsobuje jednotlivým značkám. Dôvodia však, že neexistujú dôkazy, že rozdiely v produktoch znamenajú dvojakú kvalitu produktov.

"Existujú rozličné suroviny, firmy sa snažia získavať ich lokálne. Odlišnosti sú aj kvôli rôznym chutiam. A v niektorých prípadoch sú dôvodom rozdielov rôzne regulácie," uviedol pre denník Dirk Jacobs, zástupca generálneho riaditeľa FoodDrinkEurope, lobistickej skupiny výrobcov potravín v Bruseli. Dodal, že tvrdenia o dvojakej kvalite medzi východom a západom zatiaľ neboli dostatočne preskúmané.

"Ako odpadkový kôš pre Západ"

Matečná pre FT pripomenula, že keď tému pred rokom po prvýkrát nastolila na Rade ministrov poľnohospodárstva v Bruseli, mnoho z ministrov sa jej pýtalo, prečo ju vôbec otvára. "Teraz to však už nie je len problém stredo- a východoeurópskych krajín, problémy môžu mať aj krajiny ako Rakúsko či Taliansko," upozornila slovenská ministerka. Problém dvojakej kvality zasahuje podľa nej tretinu členských krajín EÚ.

​Tento problém považuje za vážny napríklad aj bulharský premiér Bojko Borisov, ktorý prirovnal takéto praktiky k "apartheidu". Denník spomína aj vyjadrenie českého ministra zahraničných vecí Ľubomíra Zaorálka, podľa ktorého sa "naše krajiny cítia tak trochu ako odpadkový kôš pre Západ".

Európska komisia (EK) nepripravuje v tejto oblasti novú legislatívu. Prezident komisie Jean-Claude Juncker však v septembri vo svojej správe o stave únie označil takéto konanie za neakceptovateľné a oznámil, že komisia vyčlenila jeden milión eur na testy produktov. EK bude zároveň pracovať na jednotnej metodológii pre testy dvojakej kvality v rôznych členských krajinách.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Úniu nezaujíma, čo sa vyrába, ale akým spôsobom 03 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 04 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 05 - Modified: 2024-01-24 15:35:16 - Feat.: - Title: Komentátor Financial Times píše o Ficovi a populizme. Slovenského premiéra dostal do známej hry s krtkom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:05