TASR/AP
StoryEditor

Katalánska kríza vstupuje do rozhodujúceho týždňa

23.10.2017, 11:14
Autor:
ČTKČTK
Spôsob obmedzenia autonómie Katalánska má tento týždeň prerokovávať zmiešaná komisia španielskeho Senátu.

Katalánska kríza dnes vstupuje do rozhodujúceho týždňa, v ktorom zrejme v piatok španielsky Senát v historickom kroku obmedzí autonómiu regiónu na severe Španielska. Dnes má byť známa kompletná zostava senátnej komisie, ktorá bude rozsah obmedzenia autonómie Katalánska prerokúvať. Zastaviť dočasné prevzatie autonómie španielskou centrálnou vládou by mohol katalánsky premiér Carles Puigdemont vyhlásením regionálnych volieb, čo by si podľa najnovšieho prieskumu želali v súčasnej kríze až dve tretiny Kataláncov.

Hovorca tamojšej vlády Jordi Turull však v nedeľu vyhlásil, že vyhlásenie volieb "nie je na programe dňa". Voľby pod tlakom odmieta napríklad aj starostka Barcelony Ada Colauová, podľa ktorej sa voľby v Katalánsku skôr či neskôr konať budú, nemalo by to ale byť v "demokratickej anomálii". Starostka katalánskej metropoly v nedeľu vyzvala premiéra Puigdemonta aj španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby si zavolali. "Keď je vôľa k dohode, ľudia si zavolajú, trebárs diskrétne a bez kamier," vyhlásila Colauová, podľa ktorej je nutné urobiť všetko preto, aby nemusel byť aplikovaný článok 155 španielskej ústavy.

​Na základe tohto článku, ktorý umožňuje prevzatie autonómie v prípade narušenia ústavného poriadku, navrhla v sobotu španielska vláda odvolať katalánsku vládu a obmedziť právomoci tamojšieho parlamentu do doby, než sa v regióne uskutočnia voľby. Tie by mali byť do šiestich mesiacov.

Spôsob obmedzenia autonómie Katalánska má tento týždeň prerokovávať zmiešaná komisia španielskeho Senátu, ktorej kompletná zostava má byť známa dnes. Táto komisia sa potom bude zaoberať návrhom, ktorý v sobotu schválila vláda. Návrh môže komisia upraviť a v piatok ho má predložiť plénu Senátu. Predtým by mala komisia umožniť katalánskemu premiérovi, aby sa k návrhu vyjadril.

Dnes sa majú tiež zísť lídri politických frakcií katalánskeho parlamentu a v utorok sa zíde jeho vedenie. Rokovať majú o ďalšom postupe aj o dátume plenárneho zasadnutia katalánskeho parlamentu, ku ktorému na tento týždeň vyzval Puigdemont. Uskutočniť by sa malo asi tiež v piatok.

​Proti postupu Madridu voči Katalánsku sa konala už v sobotu polmiliónová demonštrácia v Barcelone a v nedeľu sa z rovnakého dôvodu zišlo asi 300 ľudí v centre Madridu. Aj tento týždeň sa očakávajú protesty. Napríklad školské odbory v Katalánsku vyzvali k demonštráciám na stredu a na štvrtok. Združenie katalánskych obcí vyzvalo radnice, aby odo dneška zvolávali mimoriadne zasadnutia, na ktorých majú vyjadriť plnú podporu katalánskej vláde a odmietnuť aplikáciu článku 155.

Denník El Periodic v nedeľu priniesol výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého by 69 percent Kataláncov išlo k predčasným voľbám, aby sa vyriešil terajší konflikt s Madridom. Ak by sa voľby v Katalánsku teraz konali, dopadli by skoro rovnako ako v roku 2015. Separatisti by opäť získali tesnú väčšinu v 135-člennom regionálnom parlamente, kde majú teraz 72 kresiel. Podľa posledného prieskumu, zverejneného v nedeľu, by obsadili 70 až 73 kresiel.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:41