Reuters
StoryEditor

Prístup Madridu je diktátorský. Katalánsky parlament bude rokovať o nezávislosti

23.10.2017, 12:22
Autor:
ČTKČTK
Parlament sa zíde deň pred rokovaním španielskeho Senátu.

Katalánski poslanci budú vo štvrtok rokovať o jednostrannom vyhlásení nezávislosti na Španielsku. Rozhodlo o tom dnes vedenie katalánskeho parlamentu, ktoré zvolalo mimoriadnu schôdzu na deň pred piatkovým rokovaním španielskeho Senátu, ktorý bude schvaľovať obmedzenia katalánskej autonómie.

Separatistickí poslanci dnes označili prístup Madridu k riešeniu katalánskej krízy za diktátorský. Vedenie katalánskeho parlamentu sa dnes zišlo v reakcii na sobotňajšie rozhodnutie španielskej vlády prevziať kontrolu nad riadením kľúčových katalánskych úradov, ktoré Madrid zdôvodňuje tým, že premiér Carles Puigdemont a jeho vláda porušujú zákon snahou o vyhlásenie nezávislosti.

Diktatúra

"Španielsko koná ako diktatúra. Vnucuje nám zákony prostredníctvom sudcov a prokurátorov, za pomoci polície a trestných činov vzbury, aby šírili strach," povedala na tlačovej konferencii po rokovaní parlamentného vedenia hovorkyňa najsilnejšieho poslaneckého klubu Spoločne pre áno (JXSí) Lluís Corominas.

Španielsky ústavný súd zrušil referendum, na základe ktorého chce katalánske vedenie vyhlásiť nezávislosť a prokuratúra docielila uvalenie väzby na lídrov separatistických organizácií.

Či schvália nezávislosť nevieme

Na otázku, či poslanci na mimoriadnej schôdzi schvália vyhlásenie nezávislosti, odpovedal Corominas neurčito. Katalánsky parlament už deklaráciu hovoriacu o "obnovení samostatnosti" schválil tesnou väčšinou hlasov separatistických strán pred dvoma týždňami, jej vyhlásenia však bolo odložené na neurčito kvôli snahe o vyjednávanie s Madridom.

Podľa španielskych médií nie je celkom jasné, či sa pri prípadnom hlasovaní bude jednať o zrušenie odkladu z už schváleného textu alebo o deklarácii úplne novej.

Separatisti disponujú 72 kreslami zo 135 a menšia radikálna strana CUP podporujúca menšinovú vládu JXSí tlačí na okamžité vyhlásenie nezávislosti bez ohľadu na dôsledky.

"Uvidíme, či od JXSí budeme požadovať rozhodný krok," odmietol sa vyjadriť jasne Corominas. Pre podporu separatistov sa však pokúšal získať aj poslancov katalánskych socialistov (PSC), ktorí sú proti odchodu zo Španielska, avšak plány na obmedzenie autonómie ich pobúrili.

"Myslíme si, že PSC si bude musieť vybrať medzi stranou a krajinou," vyhlásil v narážke na to, že španielski socialisti ako druhá najsilnejšia strana v krajine podporujú kroky vládnych ľudovcov premiéra Mariana Rajoya k prevzatiu kontroly nad Katalánskom.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:49