kamión, cesta, diaľnicaPavol Funtál
StoryEditor

Únia sa zhodla na pravidlách pre vyslaných pracovníkov. Šoférov sa zatiaľ týkať nebudú

23.10.2017, 23:39
Autor:
ČTKČTK
Slovenskí vodiči tak nebudú mať nemecké platy.

Krajinám EÚ sa po dlhom rokovaní podarilo nájsť kompromisnú podobu novely smernice o vysielaní pracovníkov.

Na twitteri to oznámila komisárka pre pre zamestnanosť a sociálne veci Marianne Thyssen a ČTK to potvrdila česká ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová.

Vyslaní pracovníci sú zamestnancami, ktorých ich zamestnávateľ vyslal do iného členského štátu EÚ na účely dočasného výkonu práce.

Nezhody pri platoch

Prekonať patovú situáciu sa podarilo až dnes po viac ako 12 hodinách rokovaní estónskeho predsedníctva, ktoré v priebehu dňa ponúklo podľa diplomatov mnoho podôb možného kompromisu.

K definitívnej podobe ale rovnako mali niektoré štáty výhrady, zhoda teda ani dnes nebola absolútna. "Sme s výsledkom spokojní, máme veľmi širokú podporu," poznameanl na záverečnej tlačovej konferencii estónsky minister práce Jevgenij Ossinovski. Podľa agentúry Reuters s výsledkom nesúhlasí Maďarsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko. Írsko, Británia a Chorvátsko sa tiež nakoniec podpory zdržali.

Dohodli sa na lehotách

Z 24 na 18, a prakticky na 12 a prípadne dodatočných šesť mesiacov sa tak skrátila doba, počas ktorej sa majú pravidlá na vyslaných zamestnancov vzťahovať pred tým, než sa na nich začnú plne vzťahovať pracovné pravidlá krajiny, v ktorej pôsobia.

Na tri roky bola nakoniec stanovená doba, ktorú budú mať krajiny na to, aby sa po prijatí na nové pravidlá pripravili.

Nebudú sa vzťahovať na vodičov

Na nočnej tlačovej konferencii po rokovaní tiež minister práce predsedníckeho Estónska Jevgenij Ossinovski uviedol, že nová podoba pravidiel sa nebude vzťahovať na cestnú dopravu do chvíle, než začnú platiť teraz diskutované nové pravidlá z takzvaného cestného balíčka.

"To dáva ministrom dopravy viac času na diskusiu o vyslaných vodičoch," podotkol Ossinovski. Pre SR a ďalšie krajiny zo stredu a východu EÚ, ale tiež napríklad pre Portugalsko a Írsko bola otázka platov vodičov nákladnej dopravy významná vec.

"Štáty ako Francúzsko a Nemecko za nami prišli a navrhli kompromis. Na ich pomery veľa ustúpili," poznamenala po konci rokovaní česká ministerka práce.

01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:31