Čínsky prezident Si Ťin-pchingReuters
StoryEditor

Čínski komunisti jednomyseľne odobrili ideológiu prezidenta. Napodobnil Mao Ce-tunga

24.10.2017, 07:45
Autor:
TASRTASR
Po zakladateľovi komunistickej Číny a Veľkom kormidelníkovi Mao Ce-tungovi a reformátorovi Teng Siao-pchingovi je Si Ťin-pching len tretí vodca strany, ktorý sa menovite uvádza v stanovách komunistickej strany.

Delegáti 19. zjazdu vládnucej Komunistickej strany Číny v utorok v jeho posledný deň jednomyseľne rozhodli o tom, že meno a ideológia prezidenta Si Ťin-pchinga o "socializme s charakteristickými čínskymi črtami pre novú éru" sa dostanú do jej stanov.

Po zakladateľovi komunistickej Číny a Veľkom kormidelníkovi Mao Ce-tungovi a reformátorovi Teng Siao-pchingovi je Si Ťin-pching len tretí vodca strany, ktorý sa menovite uvádza v stanovách komunistickej strany.

Zatiaľ čo v prípade Teng Siao-pchinga sa spomínajú len jeho "teórie", u zvyšných dvoch vodcov sa v stanovách hovorí o ich "myšlienkach", čo sa v komunistickej ideológii kladie na vyšší stupeň, uviedla agentúra DPA.

Takmer 2 300 delegátov zjazdu zvolilo v utorok aj nový ústredný výbor strany a novú disciplinárnu komisiu, ktorá sa zaoberá bojom proti korupcii v radoch strany, informovala agentúra Sinchua.

"Čínsky ľud a krajina majú pred sebou skvelú a žiarivú budúcnosť," povedal čínsky prezident delegátom na záver zjazdu.

"V tejto skvelej dobe cítime väčšiu sebadôveru a hrdosť. Taktiež si hlboko uvedomujeme svoju zodpovednosť," dodal.

Z upravených stanov tiež vyplýva, že komunistická strana má "absolútne" riadiace právomoci nad ozbrojenými silami krajiny. Vývoj ozbrojených síl by mal byť zlepšený posilnením ich politickej lojálnosti a zveľadením prostredníctvom reformy a technológie, píše sa v záverečnej rezolúcii zjazdu.

V stanovách komunistickej strany je tiež záväzok podporovať Si Ťin-pchingovu zahraničnú politiku a ambiciózny projekt Jeden pás, jedna cesta (One Belt, One Road).

Jeho cieľom je najmä vytvorenie hlavného námorného uzla s novými prístavmi a pozemného uzla, ktorý počíta s výstavbou ciest a železníc. Infraštruktúrny projekt, pripomínajúci starovekú hodvábnu cestu, by mal prepojiť Čínu s juhovýchodnou Áziou, strednou Áziou, Afrikou a Európou.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:16