David DavisTASR/AP
StoryEditor

Československo nemá vládu, vyhlásil britský minister. Na internete si vyslúžil posmech

25.10.2017, 18:06
Autor:
ertert
Minister pre brexit spravil omyl, ktorý mu internet neodpustil.

Britský minister pre brexit David Davis si spravil hanbu na poslednom rokovaní britského parlamentu. Počas svojho vystúpenia vyhlásil, že Československo v súčasnosti nemá žiadnu vládu. Na internete si za svoje prerieknutie vyslúžil posmech aj kritiku. Internetoví diskutéri sa teraz bavia vtipmi na jeho adresu.

David Davis je hlavnou postavou Veľkej Británie pri vyjednávaní podmienok vystúpenia z Európskej únie. Ako člen Konzervatívnej strany, ktorá sa od júnových volieb potáca v problémoch, je pod neustálym tlakom.

Na poslednom zasadnutí vo Westminsteri sa zrejme prejavilo jeho prepracovanie, keď vyhlásil, že "Československo v súčasnosti nemá vládu". Zrejme narážal na rokovania o zostavení novej vlády v Českej republike.

U takto vysoko postaveného európskeho politika zrejme šlo iba o prerieknutie. Na sociálnych sieťach však tento výrok vzbudil znechutenie aj posmech. Niektorí diskutéri Davisa obvinili z neprofesionality a čudujú sa, ako môže taký človek vyjednávať brexit. "Niekto by mal Davisovi povedať, že Československo už neexistuje," napísal na Twitter Jake Page.

Iní miesto kritiky zvolili viac či menej podarené vtipy. "Keď bude vyriešený problém Sudetov, brexit bude oveľa jednoduchšou záležitosťou," napísal napríklad Alex Talbot. Používateľ s prezývkou President Chris zmienil Prusko, ktoré by mohlo Československu pomôcť so zostavením vlády.

Česká republika sa zámeny za iný štát nedočkala prvýkrát. V apríli 2013 po útoku v dejisku bostonského maratónu niektorí Američania na Twitteri písali, že teroristi pochádzali z Česka. V skutočnosti však išlo o Čečencov. Omyl sa objavil aj vo vysielaní televíznej stanice CNN. Web The Huffington Post neskôr varoval, že "Čečensko a Česko sú názvy dvoch geograficky vzdialených miest, ktorých zámena je nežiadúca".

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:14