StoryEditor

Supermarketizácia Afriky živí epidémiu obezity. Tuk je darom aj prekliatím

29.10.2017, 00:00
Afrika bojuje s výrazným nárastom nadváhy a obezity. Trápi najmä sever a juh kontinentu.

Najhoršie sú na tom deti pod päť rokov. Problémy s váhou podľa expertov do Afriky prinieslo rozšírenie supermarketov a reťazcov rýchleho občerstvenia, v ktorých si najmä stredná spoločenská trieda kupuje priemyselne spracované potraviny plné tukov, cukrov a soli.

Veľká časť Afriky sa až donedávna potýkala takmer výhradne s následkami nedostatku potravín a podvýživou. Humanitárna pomoc sa zameriavala hlavne na dodávky základného jedla, liekov a špeciálne výživové pasty pre tých najmenších. So zvyšovaním životnej úrovne a rastúcou strednou triedou sa však najmä sever a juh kontinentu začína stretávať s problémami, ktoré si spájame skôr s rozvinutými štátmi.

Hlavne deti 

Posledné štúdie ukazujú, že v Afrike je na vzostupe nadváha a obezita. "Afrika sa k regiónom postihnutých obezitou dostala až medzi poslednými, zároveň tu však tento problém rastie veľmi rýchlo," vysvetlil serveru The Guardian profesor ekonómie Joachim von Braun z univerzity v nemeckom Bonne, ktorý je spoluautorom štúdie organizácie Malabo Montpellier Panel.

Obezita je najväčším problémom u detí, ktoré sa jej v dospelosti zbavujú len ťažko. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Detského fondu OSN (UNICEF) nadváhou po celom svete trpí 41 miliónov detí mladších ako päť rokov. Dvadsaťštyri percent z nich žije v Afrike.

Nezáujem o čerstvé potraviny

Júnová štúdia Imperial College v Londýne ukázala, že u Afričanov rastie takzvaný Index telesnej hmotnosti bez ohľadu na vekovú kategóriu. U mužov mal v roku 1980 priemernú hodnotu 21, pred tromi rokmi to bolo 23, u žien vzrástol za rovnaké časové obdobie z 21,9 na 24,9. Hodnoty nad 25 sú považované za nadváhu. Napríklad Botswana sa môže "pochváliť" nelichotivou štatistikou viac ako polovicou obéznych žien v populácii. V Nigérii je obézny každý ôsmy muž. Podobný problém trápi aj Egypt.

Percento detí do päť rokov, ktoré trpia nadváhou na svetových kontinentoch:

Unicef

Za rýchly vzostup nadváhy a obezity môžu podľa expertov dva faktory. Prvým je rast strednej triedy, ktorá je zrejmá v bohatších krajinách na severe a juhu kontinentu. Práve tu nájdeme tiež najväčší podiel obéznych ľudí. Kilá navyše trápia hlavne Afričanov s vyšším vzdelaním a ženy.

Druhým faktorom je podľa Von Brauna takzvaná "supermarketizáciou" Afriky. Stredná trieda čoraz viac podlieha pohodlnému spôsobu života. Štúdie vykonané v kenských supermarketoch ukazujú, že zákazníci v nich kupujú skôr spracované potraviny plné tukov, cukrov a takzvaných prázdnych kalórií. Čerstvé potraviny zostávajú na okraji záujmu.

Stopa tradícií 

Prázdne kalórie nájdeme v priemyselne spracovaných potravinách, ktoré sa na jednu stranu chvália vysokou energetickou hodnotou, ale zároveň majú nízku výživovú hodnotu. Chýba im napríklad vláknina, vitamíny a minerály. Najmä u detí sú tieto látky kľúčové pre správny vývoj organizmu. Kvôli prázdnym kalóriám tak nielen v Afrike nájdeme deti i dospelých, ktorí sú obézni, ale zároveň podvyživení, pripomína server The Huffington Post.

Veľkým problémom začína byť obezita v Juhoafrickej republike, kde je prejedanie a nevhodné stravovanie poháňané, podobne ako v niektorých ďalších afrických štátoch, tiež tradíciami a spoločenským postavením.

"Väčšina čiernych Juhoafričanov preferuje silnejšie ženy. Ak je žena chudá, znamená to, že sa o ňu manžel nestará dobre, alebo že je nešťastná. Tučné musia byť aj vaše deti. Vždy nám hovorili, nech všetko zjeme a nikdy nič nenechávame, "opisuje výchovu strednej triedy v JAR doktorka Zandile Mchizaová, expertka na chronické choroby spôsobené životným štýlom.

Nákladná liečba

Následky sú viditeľné na každom kroku. V JAR viac ako štvrtina dievčat trpí nadváhou, u chlapcov je to jedna pätina.

"Sú to strašná čísla. Najmä keď vezmeme do úvahy, aká nákladná je to choroba na liečbu," tvrdí profesorka Tess Van der Merweová, prezidentka Juhoafrickej asociácie pre obezitu a metabolizmus.

Alarmujúce čísla v JAR neregistrujú len u detí. Podľa niektorých štúdií je Juhoafrická republika tretia najtučnejšia krajiny sveta. Bezmála 70 percent juhoafrických žien má podľa prieskumov nezdravé množstvo telesného tuku, štyridsať percent podľa BMI vykazuje klinickú obezitu. O mnoho lepšie na tom nie sú ani muži.

Svoje o nadváhe vie aj Thanda Tshabalala. Jeho boj s kilami začal pred viac ako dvadsiatimi rokmi, kedy v Johannesburgu otvorili prvú reštauráciu McDonald's.

"Bolo to všade"

"Videli sme to vo všetkých filmoch a McDonalds zmieňovali snáď vo všetkých pesničkách. Tak som to musel tiež skúsiť," prezradil reportérom Guardianu. Dnes po celej JAR stojí 200 reštaurácií tohto reťazca. Nedávno sa pridal tiež Burger King.

Tridsaťtriročný Tshabalala si s radosťou užíva jedenie rýchleho občerstvenia dodnes. Z drobného mladíka sa stal 107-kilový obor, ktorý sa sťažuje na nevyhovujúce veľkosti oblečenia aj malé sedadlá v dopravných prostriedkoch a reštauráciách. Inak však obezitu ako prekážku nevidí. Zdravotné problémy ho zatiaľ netrápia, aj keď tuší, že s pribúdajúcim vekom ho kilá navyše doženú.

"V JAR máme také porekadlo, že ak máte pivné brucho, znamená to, že ste bohatý, pokiaľ ale na bruchu máte, pekáč buchiet ', je s vami niečo zle," vysvetľuje, ale jedným dychom dodáva, že veľké brucho podľa neho symbolom úspechu skôr nie je.

Iný svet

V čele boja proti obezite v JAR stojí súčasný minister zdravotníctva Aaron Motsoaledi. 56-ročný lekár z provincie Limpopo dlhodobo varuje, že zlé stravovacie návyky Juhoafričanov môžu krajinu v nasledujúcich rokoch dostať do veľkých problémov. "V horizonte desiatich rokov nebude veľa afrických krajín schopných pokryť lekárske náklady na boj s nadváhou a obezitou. JAR bude jednou z nich," tvrdí.

Problém podľa neho zapadá do medzinárodných trendov, ktoré velia k mestskému spôsobu života a konzumácii západného typu potravín plných cukru, tuku a soli.

"Pred tridsiatimi rokmi čierni Juhoafričania jedli to, čo si sami vypestovali. Teda oveľa zdravšie jedlo. Navyše sme všade chodili pešo. Keď som bol malý, deti chodili do školy až desať kilometrov. Dnes je iný svet a ľudia už takmer nechodia, "vymenováva jedny z dôvodov obezity.

Málo peňazí v zdravotníctve

Ruka v ruke s nadváhou ide tiež zvýšené riziko mnohých chorôb od častejšieho výskytu kardiovaskulárnych chorôb až po problémy s pohybovým aparátom. Afrika kvôli obezite zažíva takisto prudký nárast výskytu cukrovky. Od roku 1980 sa zvýšil počet prípadov u mužov z 3,4 na 8,5 percent, u žien z 4,1 na 8,9.

Spoluautor štúdie Imperial College doktor James Bentham upozorňuje, že obezita a s ňou spojená cukrovka budú veľkou záťažou pre už tak poddimenzované africké zdravotníctva. "Už teraz sa musí potýkať s chorobami ako AIDS či malária. Africká populácia sa navyše bude dožívať vyššieho veku, a obezita a cukrovka sa teda stanú rozsiahlejším problémom, ktorý si vyžiada oveľa väčšiu pozornosť," myslí si Bentham.

Boj s rastúcou obezitou v Afrike bude podľa expertov na výživu obtiažny, čo je dané veľkými rozdielmi v spoločnosti. Najpravdepodobnejším scenárom je roztváranie pomyselných nožníc medzi najchudobnejšími obyvateľmi a zvyškom populácie.

Návrat strednej triedy k tradičnému stravovaniu by podľa mnohých situáciu vyriešil. Priemyselne spracovaných potravín by sa však podľa prieskumov bol ochotný vzdať len málokto.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:39