Reuters
StoryEditor

Putin tvrdo skritizoval v Rusku stále obľúbeného Stalina. Popravy a deportácie označil za tragédiu národa

30.10.2017, 17:20
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident odhalil v Moskve pamätník stalinským represiám, odsúdil zločiny z toho obdobia.

V centre Moskvy dnes odhalili pamätník obetiam stalinizmu, ktorý nesie meno Múr nárekov. Obradu sa zúčastnil aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý stalinské represie rázne odsúdil a označil ich za tragédiu ruského národa. Podľa agentúry AP bolo toto vyhlásenie zatiaľ najsilnejším odsúdením sovietskych represií, ktoré z úst šéfa Kremľa zaznelo.

Putin označil éru stalinských represií za tragédiu ruského národa, kedy "milióny ľudí boli na základe absurdných obvinení označené za nepriateľov národa, popravené, zmrzačené alebo si prešli utrpením vo väzniciach alebo (pracovných) táboroch". S následkami represií sa podľa prezidenta Rusko snaží vysporiadať dodnes. Zdôraznil pritom, že "tieto zločiny" nie je možné ničím ospravedlniť.

Obľúbený diktátor 

Bronzová stena s reliéfmi obrysov ľudských postáv, ktorá je vysoká zhruba ako dvojposchodový dom, má symbolizovať mŕtve aj preživšie obete komunistických represií. Chodníky okolo pamätníka sú vydláždené kameňmi, ktoré sem boli dovezené z bývalých väzenských táborov, takzvaných gulagov.

Postava sovietskeho diktátora Josifa Stalina, ktorý stál na čele ZSSR tri desaťročia až do svojej smrti v roku 1953, patrí k jednej z najkontroverznejších v ruskej histórii, podľa prieskumov jeho obľuba ako silného vodcu u Rusov v posledných rokoch vzrástla. Stalinské represie v májovej štúdii neštátnej sociologickej agentúry Levada označila za odôvodnené až štvrtina opýtaných.

Nesúhlas disidentov 

Podľa serveru rozhlasovej stanice Rádio Sloboda odhalenie nového pamätníka odsúdila skupina bývalých sovietskych disidentov a bývalých politických väzňov, medzi nimi napríklad aj exilový spisovateľ Vladimir Bukovskij alebo bývalá disidentka Arina Ginzburgová.

"Nie je možné zúčastniť sa smútočných akcií organizovaných vládou, ktorá slovami ľutuje obete sovietskeho režimu, ale reálne pokračuje v potláčaní občianskych slobôd v krajine. Nie je možné rozdeľovať obete politických represií na tých, ktorým už je možné stavať pamätníky a tých, ktoré je zatiaľ možné ignorovať ," uviedli disidenti vo svojom vyhlásení.

01 - Modified: 2024-04-16 14:56:08 - Feat.: - Title: Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali ruskú delegáciu, ale nie Putina 02 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 03 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 04 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 05 - Modified: 2024-04-11 21:18:43 - Feat.: - Title: Putin odmieta tvrdenia, že Rusko pripravuje agresiu proti iným krajinám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:49