StoryEditor

Turecko dostalo mesačné ultimátum

08.11.2006, 23:00
Turecko má mesiac na to, aby splnilo sľub a otvorilo svoje letiská a prístavy Cypru. Ak nie, bude čeliť sankciám, o ktorých únia rozhodne na decembrovom summite.

Turecko má mesiac na to, aby splnilo sľub a otvorilo svoje letiská a prístavy Cypru. Ak nie, bude čeliť sankciám, o ktorých únia rozhodne na decembrovom summite. Do úvahy pripadá aj zmrazenie rokovaní o vstupe moslimskej krajiny do EÚ, ktoré sa začali už pred rokom.
Šanca Turecku
Ultimátum Ankare tlmočila Európska komisia v rámci hodnotiacej správy. Brusel pôvodne plánoval už v novembri navrhnúť plán B pre prípad, že Turecko neustúpi zo svojej odmietavej pozície voči grécko-cyperskej vláde na rozdelenom ostrove. Šéf komisie Jose Manuel Barroso však naznačil, že Európa chce "dať šancu úsiliu diplomatov nájsť riešenie" pre hroziacu krízu medzi úniou a problematickým kandidátom.
Čo na to Ankara
V prípade Cypru Ankara nemieni ustúpiť, kým únia nezastaví ekonomickú blokádu severnej časti ostrova, kde žijú tureckí Cyperčania. Ďalšie problémy plánuje riešiť. "Chceme dosiahnuť, aby bolo Turecko čoraz viac demokratické a splnilo všetky kritériá EÚ," vyhlásil v reakcii na bruselskú správu turecký minister zahraničia Abdullah Gül. Premiér Tayip Erdogan zároveň prejavil odvážnu dávku optimizmu. "Podľa mňa akékoľvek prerušenie rokovaní nemá šancu, maximálne ich spomalenie, ale to nebudeme brať ako totálne odmietnutie," povedal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:43