Reuters/ koláž HN
StoryEditor

Krvavý Halloween na Manhattane. Príšerné, hrozné, opisujú svedkovia útok pick-upom

01.11.2017, 12:55
Autor:
ahaaha
Najväčšie americké mesto zasiahol teroristický útok, pri ktorom zahynulo osem ľudí.

Na Manhattane panovalo v utorok príjemné, svieže počasie. Slnko svietilo a obyvatelia osemmiliónovej metropoly sa tešili na oslavy Halloweenu. Idyla sa však behom pár minút premenila na hrozný sen, z ktorého sa svedkovia teroristického útoku na West Side Highway ešte dlho neprebudia.

Jedným z nich je Tom Kendrick, ktorý si šiel na ulici vedúcej pozdĺž rieky Hudson zabehať. V kríkoch vedľa cyklotrasy náhle zbadal pomliaždené ľudské telá a bicykel. O kúsok ďalej ležala ďalšie tri telá - takisto cyklisti.

"Bolo to príšerné" 

"Prišiel som bližšie, aby som sa pozrel, či im môžem pomôcť. Ale oni pomoc nepotrebovali - bolo vidieť, že sú mŕtvi, "uviedol pre The New York Times Kendrick. "Boli zakrvavení, bezvládni, končatiny im voľne viseli. Bolo to príšerné. Bolo to strašné. Bolo to neskutočné. Sú preč. Díval som sa na mŕtvych ľudí a bol som v šoku," spomína 36-ročný právnik.

Pätnásťročný Hiro Kimura, ktorý študuje druhý ročník neďalekej školy počul v utorok po tretej hodine popoludní miestneho času veľkú ranu a streľbu. "Videli sme húfy utekajúcich detí," opisuje okamihy, kedy útočník v dodávke nabúral do školského autobusu. Potom z vyskočil a chvíľu pobehoval po ulici, než ho polícia postrelila.

Videá na sieťach

Olivia Raykhmanová opísala, ako sa polícia a záchranári snažili dostať k deťom v autobuse, do ktorého terorista narazil. "Vyrezával ich von cez okno. Rozbili všetky okná a snažili sa deti dostať von. Videla som muža, ktorý jedno dieťa prikryl dekou. Iné dieťa tam bolo zakliesnené," uviedla štrnásťročná dievčina, ktorá sa potom spolu s ďalšími ľuďmi schovala v neďalekej budove.

Policajný zásah proti vražednej dodávke natočili študenti Stuyvesantovej strednej školy. Po sociálnych sieťach začala čoskoro cirkulovať videa fúzatého muža v tmavom oblečení pobehujúceho po ulici s dvoma zbraňami. Neskôr sa ukázalo, že mal v ruke paintballovú a vzduchovú pištoľ.

Kričiaceho muža, ktorý strieľal po autách, uvidela na ulici tiež Adria Menezesová, ktorá na miesto činu prišla vyzdvihnúť deti zo školy. "Keď som videla, ako strieľa po autách, skočila som na zem," opísala 45-ročná opatrovateľka dramatické okamihy.

Zrážal ľudí 

Jeden z najhorších teroristických útokov na území Spojených štátov za posledné roky sa odohral na Manhattane v utorok krátko po tretej hodine popoludňajšej miestneho času. Páchateľ s prenajatým pick-upom vošiel na chodník vyhradený peším a cyklistom vedúci pozdĺž West Side Highway, rušnej magistrály lemujúcej západné pobrežie Manhattanu.

Počas viac ako kilometrovej cesty na chodníku zrážal ľudí, pričom ich osem zabil a najmenej jedenásť zranil.

Potom narazil do školského autobusu, vybehol z auta a podľa svedkov zvolal arabsky Alláhu akbar (Boh je veľký). Policajti ho postrelili a zadržali, teraz je v nemocnici. Podľa AP je po operácii vo vážnom stave, lekári však predpokladajú, že prežije. Podľa médií je útočníkom dvadsaťdeväťročný Uzbek Sayfullo Saipov, ktorý v USA žije od roku 2010.

01 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 04 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 05 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:14