Reuters/SHANNON STAPLETON
StoryEditor

Trump volá po zrušení zelených kariet, útočníka z New Yorku označil za zviera

01.11.2017, 18:55
Autor:
TASRTASR
Donald Trump sa vyslovil za zrušenie lotérie, ktorá vydáva prisťahovalecké víza.

Americký prezident Donald Trump odsúdil v stredu páchateľa utorkového útoku v New Yorku ako "zviera". Zopakoval tiež svoju požiadavku na prísnejšie imigračné opatrenia a zrušenie lotérie, v rámci ktorej USA vydávajú prisťahovalecké víza známe ako zelené karty.

Trump na zasadnutí svojho kabinetu podľa agentúry AP poznamenal, že vodič, ktorý so svojím autom v utorok zabil v New Yorku osem ľudí, sa dostal do Spojených štátov práve prostredníctvom programu lotérie využívanej pre krajiny s nízkou mierou prisťahovalectva do USA.

Dostal zelenú kartu

Šéf Bieleho domu preto vyzval Kongres, aby "okamžite" začal pracovať na zrušení tohto programu. "Musíme byť oveľa tvrdší, oveľa inteligentnejší a menej politicky korektní," vyhlásil Trump.

Americké úrady oznámili, že zadržaný útočník je prisťahovalcom z Uzbekistanu. Hovorca ministerstva vnútornej bezpečnosti USA v stredu potvrdil, že muž vstúpil do Spojených štátov legálne v roku 2010 na základe programu vízovej lotérie.

Smer Guantanámo?

Trump podporuje prijatie legislatívnej úpravy, ktorá by obmedzila legálne prisťahovalectvo a presunula USA k imigračnému systému založenému viac na kvalifikácii a prospechu pre krajinu než rodinných väzbách.

Na stredajšej tlačovej konferencii sa Trump v reakcii na otázku novinára tiež súhlasne vyjadril o tom, že podozrivého z teroristického útoku v New Yorku by mali poslať do zadržiavacieho tábora na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube.

"Určite by som o tom uvažoval. Pošlite ho do Gitma, určite by som o tom uvažoval," povedal Trump. Na základe amerického právneho systému budú však útočníka súdiť v USA a nie v rámci systému vojenských komisií z Guantánama, konštatuje agentúra DPA.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:35