TASR/AP
StoryEditor

Severná Kórea označila správy o zavalených robotníkoch za dezinformácie

02.11.2017, 11:28
Autor:
ČTKČTK
Médiá vraj chcú očierniť úspechy severokórejského zbrojného programu.

Severokórejské štátne médiá odmietli ako dezinformáciu správu svetových médií z tohto týždňa, že septembrová šiesta jadrová skúška KĽDR spôsobila nešťastie, pri ktorom zahynulo vyše 200 ľudí.

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap dnes oznámila, že Severná Kórea možno chystá v najbližšej dobe ďalšiu raketovú skúšku. V piatok odlieta na svoju cestu po Ázii americký prezident Donald Trump.

Falošná správa

Japonská televízia Asahi tento týždeň oznámila, že sa v lokalite, kde KĽDR vykonáva jadrové skúšky, v dôsledku mohutného septembrového nukleárneho testu prepadol tunel a zasypal robotníkov, ktorí na jeho stavbe pracovali.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA dnes uviedla, že sa jedná o falošnú správu, ktorá má očierniť Severnú Kóreu a úspechy jej jadrového zbrojného programu.

Lokalita má byť pripravená na ďalší test

KCNA takisto odmietla tvrdenie niektorých expertov, že lokalita je po mohutnej explózii údajnej vodíkovej bomby do budúcna nepoužiteľná. Tretí tunel v komplexe Pchunggje je pripravený pre ďalší test a obnovená bola aj stavba štvrtého tunela, dodala KCNA.

Juhokórejská agentúra Jonhap dnes s odvolaním sa na juhokórejské tajné služby napísala, že by KĽDR mohla v blízkej dobe vykonať ďalšie raketovú skúšku. Svedčí o tom vraj zvýšená aktivita v jej výskumných zariadeniach.

Chystajú ďalšie testy

Posledný severokórejský raketový test sa uskutočnil 15. septembra. Podľa juhokórejskej rozviedky bola ale novo zaznamenaná zvýšená aktivita vo výskumných zariadeniach v metropole Pchjongjangu, kde KĽDR vykonávala svoje posledné raketové skúšky. Jednalo sa okrem iného o rušný pohyb vozidiel.

Spravodajský server CNN s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa uviedol, že Severná Kórea pracuje na vývoji pokročilejšej verzie svoje medzikontinentálne balistické strely, ktorá môže potenciálne zasiahnuť pevninovú časť Spojených štátov.

Obávajú sa ich sily

"Vyspelejšia verzia medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 (KN-20) je súčasťou snahy režimu diktátora Kim Čong-una zlepšiť jadrovú a raketovú kapacitu krajiny," konštatoval spomínaný zdroj CNN. Túto strelu KĽDR prvýkrát otestovala pred šiestimi mesiacmi.

USA sa obávajú, že Severokórejčania možno dokážu umiestniť miniaturizovanú jadrovú hlavicu na medzikontinentálnu raketu už v roku 2018.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:32