REUTERS/Tom Jacobs
StoryEditor

Fráza "Alláh akbar" nepatrí teroristom. Pre moslimov je to každodenný výraz

03.11.2017, 19:30
Autor:
ČTKČTK
Ľudia vo svete si frázu spájajú s teroristami.

Počas prechádzok s rodinou občas k H. A. Hellyerovi niekto príde a povie "Alláh akbar!". Mnohým obyvateľom západného sveta sa to môže zdať zvláštne, ale pre pána Hellyera to nie je dôvod na zdesenie.

Arabská fráza, ktorá znamená skrátka "Boh je veľký", je dnes takmer neodmysliteľne spätá s teroristickými činmi, ale významov má mnoho. Zaznieť môže napríklad aj pri fandení na futbale, napísal americký denník The New York Times.

Fráza spájaná s terorizmom

Vodič dodávky, ktorý v utorok na Manhattane zabil osem ľudí, zvolal Alláh akbar predtým, než ho zneškodnil policajt. To isté kričali útočníci počas masakra v redakcii francúzskeho časopisu Charlie Hebdo v januári 2015. Fráza zaznela aj v roku 2013 na juhovýchode Londýna, keď dvaja Nigerijci brutálne zavraždili britského vojaka.

Pre pána Hellyera, ako aj pre ďalších moslimov, je však Alláh akbar tak bežným obratom, že nestojí vôbec za povšimnutie. "Je to celkom nevinný výraz," hovorí v Londýne žijúci odborník na náboženstvo a politiku pri ústave Atlantická rada.

Pôvod v náboženstve

Pôvod frázy je čisto náboženský. Zaznieva pri zvolávaní k modlitbám, ktoré možno počuť päťkrát denne, ako aj v modlitbách samotných. Používa sa však tiež pri situáciách veľmi vzdialených dianiu v mešite.

"Možno sa stane niečo dobré a ľudia v rámci gratulácií vyzdvihnú veľkosť Boha na znak uznania niečoho, čo chápu ako požehnanie zhora," vysvetľuje Hellyer. Úzus však môže byť ešte menej spätý s náboženským prostredím.

Rôzne prenesené významy

"Dajme tomu, že váš futbalový tím sa vydáva do útoku. Môžete povedať 'Alláh akbar, Alláhu akbar, Alláh akbar,' a bude to znamenať 'Do toho, do toho'," hovorí egyptská spisovateľka Ahdaf Suífová. Alláh akbar môže podľa nej vyjadrovať aj ocenenie niekoho krásy. "Uvidíte krásnu ženu alebo dobre vyzerajúceho muža a poviete si 'Alláh akbar'," opísala autorka.

Privlastnenie frázy zo strany džihádistov, ktorí sa tým snažia posvätiť útoky na nevinných civilistov, môže spôsobiť nepríjemnosti obyčajným moslimom.

Ľudia sa výrazu boja

Vlani bol z lietadla aerolinky Southwest Airlines vyhodený cestujúci, ktorý do telefónu svojmu strýkovi povedal, že mu zavolá po pristátí, "inšalláh". Výraz znamená "ak Boh dá" a je bežnou súčasťou konverzácií.

Význam obratu Alláh akbar každopádne do veľkej miery závisí od toho, v akej situácii je vyrieknutý. H. A. Hellyer v súvislosti s jeho použitím pri utorkovom útoku v New Yorku komentoval, že v tomto prípade bol reálny význam takmer zanedbateľný.

"Ľudia si prečítajú titulok o útoku a povedia si: 'Aha, kričal Alláh akbar, takže to niečo musí znamenať.' Zrejme to ale znamená, že on (útočník) si myslí, že to niečo znamená. Z toho ale nevyplýva, že každý, kto povie Alláh akbar sa chystá okamžite spáchať nejaký krvavý čin. Ba naopak," myslí si Hellyer.

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 23:57