REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
StoryEditor

Ľudskoprávny aktivista a líder egyptskej opozície sa rozhodol kandidovať na prezidenta

06.11.2017, 21:30
Autor:
ČTKČTK
Alímu v tom však ešte môžu zabrániť súdy.

Egyptský právnik, ľudskoprávny aktivista a opozičný líder Chálid Alí dnes oznámil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sa v krajine uskutočnia budúci rok na jar.

Alí sa tak stal prvým potvrdeným kandidátom, napísala agentúra Reuters. Očakáva sa, že súčasná hlava štátu Abdal Fattah Sisi bude usilovať o znovuzvolenie.

Chálid Alí sa zapísal do povedomia Egypťanov najmä víťazstvom v spore okolo rozhodnutí Káhiry vrátiť Saudskej Arábii dva strategické ostrovy v Červenom mori. Súd v januári zrušil platnosť dohody, ktorej dohodnutie vyvolalo masové protesty.

Socialistický program

Na prezidenta kandidoval Alí už v roku 2012 vo svojich 40 rokoch, čo je najnižšia povolený vek, a skončil siedmy. Teraz chce uspieť so socialistickým programom, ktorého cieľom je skoncovať s úspornými opatreniami a prerozdeľovať bohatstvo.

Na tlačovej konferencii dnes kritizoval Sísího vládu a obvinil ju z potláčania slobôd a zo zhoršenia egyptského hospodárstva a bezpečnostnej situácie v krajine.

Súd mu môže kandidatúru zrušiť

"Cez všetku temnotu, nádej stále žije. Vyzývam všetky časti spoločnosti, aby sa zjednotili v spoločnom boji za dobytie tejto nádeje a záchranu tohto národa," citovala lídra ľavicovej strany Bread and Freedom Party (Strana chleba a slobody) agentúra Reuters. "S týmto cieľom som sa rozhodol začať dnes prezidentskú kampaň," dodal Alí.

V kandidatúre mu však môžu zabrániť súdy, ak potvrdia skorší rozsudok v kauze vulgárneho gestá pri oslave súdneho víťazstva v januári.

Vztýčený prostredník

Alí vtedy údajne smerom k budove súdu v Káhire ukázal vztýčený prostredník, za čo dostal v septembri trojmesačný trest pre "urážku spoločenskej morálky". Proti verdiktu sa odvolal, ak však s odvolaním neuspeje, nebude už spôsobilý k boju o prezidentský úrad.

Mnohí v Egypte vnímajú proces ako politicky motivovaný. Za vlády prezidenta Sísího sú odporcovia režimu bežne zatýkaní, podľa Reuters sú takýchto prípadov z posledné roky tisícky.

Vláda tiež odstavila nezávislé médiá a výrazne obmedzila vykonávanie prieskumov verejnej mienky. Veľká časť Egypťanov však v mužovi, ktorý sa pred viac ako štyrmi rokmi významne podieľal na zvrhnutie vlády exprezidenta Muhammada Mursího, vidí pilier stability.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:30