Reuters
StoryEditor

Čínski aktivisti prosia Trumpa o pomoc s prepustením politických väzňov

07.11.2017, 14:12
Autor:
ČTKČTK
Trump sa má stretnúť s čínskym prezidentom, ktorý drží viacerých disidentov vo väzení.

Taiwanskí ochrancovia ľudských práv sa dnes obrátili so žiadosťou na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby pri svojej návšteve Pekingu tento týždeň vyzval na prepustenie Taiwancov Li Ming-Čchea obvineného v Číne z politických zločinov.

Už skôr apelovali na Trumpa tiež prední svetoví literáti, aby sa zasadil o oslobodenie vdovy po disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi, ktorá je držaná v domácom väzení. Šéf Bieleho domu pricestuje do Číny v stredu a na programe má aj schôdzku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Rozvracanie štátu

Taiwanský prodemokratický aktivista Li Ming-Čche zmizol pri svojej marcovej ceste do Číny. V septembri stál pred súdom a bol obvinený z rozvracania štátnej moci. V Číne usporadúval internetové prednášky o demokratizácii spoločnosti a spravoval fond na podporu rodín politických väzňov v Číne.

Práve obvinenia z rozvracania štátnej moci čínske úrady často používajú na umlčanie disentu a zatýkanie kritikov. Podľa aktivistov hrozí Liovi desaťročný trest väzenia; rozsudok si má vypočuť v priebehu tohto mesiaca.

Aktivisti prosia Trumpa o pomoc

Taiwanskí aktivisti chcú, aby sa Trump o prípade Li Ming-Čchea zmienil na schôdzke so svojím náprotivkom Si Ťin-pchingom. "Domnievame sa, že americká vláda a predovšetkým prezident by mali vyjadriť svoje znepokojenie," uviedla aliancia viac ako desiatich taiwanských skupín pre ľudské práva.

Cez 50 popredných svetových literátov sa zase začiatkom novembra v liste obrátilo na čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s výzvou, aby Čína prepustila na slobodu vdovu po disidentovi a nositeľovi Nobelovej ceny za mier Liou Siao-poovi.

Prosia aj literáti

Ten si od roku 2009 odpykával jedenásťročný trest za rozvracanie štátnej moci a tento rok v júli zomrel na rakovinu. Liou Sia, ktorá trpela v posledných rokoch silnými depresiami, je zrejme ďalej držaná v domácom väzení.

Pod listom sú podpísaní napríklad kanadská spisovateľka Margaret Atwoodová, ktorá patrila k najväčším tohtoročným favoritom na zisk Nobelovej ceny za literatúru, ďalej americký prozaik Philip Roth, slávny britský dramatik českého pôvodu Tom Stoppard či tohtoročný laureát Man Bookerovej ceny Američan George Saunders.

Zadržiavajú nevinnú

Suzanne Nosselová, výkonná riaditeľka amerického PEN klubu, ktorý spísanie listu inicioval, vyjadrila menom spisovateľov nádej, že Trump "zdôrazní znepokojenie USA ohľadom neľudského a neospravedlniteľného zadržiavanie poetky, ktorá nebola obvinená zo žiadneho zločinu".

Trumpove rokovania s čínskym prezidentom Siom sa podľa očakávania bude točiť predovšetkým okolo severokórejského jadrového zbrojného programu a obchodných sporov. Či americký prezident zmieni aj otázku ľudských práv, je podľa expertov veľmi neisté.

Napäté vzťahy

Zadržanie taiwanského aktivistu Li Ming-Čchia ďalej zvýšilo napätie vo vzťahoch medzi autoritársku pevninskou Čínou a Taiwanom.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:12