Reuters
StoryEditor

Identitariáni vtrhli do Británie. Cvičia mladých na boj proti islamu

10.11.2017, 23:00
Autor:
ertert
Krajne pravicové hnutie Identitariáni rozširuje v posledných mesiacoch vplyv po celej Európe.

Naposledy otvorilo pobočku vo Veľkej Británii. Do svojich radov tu lákajú predovšetkým mladých ľudí, ktorí nesúhlasia s prílivom migrantov do Európy a islamizáciou. Noví členovia podstupujú špeciálny fyzicky náročný tréning, ktorý vrcholí prehliadkou v armádnom štýle.

Spočiatku fungovali len vo Francúzsku

Priamo medzi členov hnutia Identitariánov prenikli reportéri stanice ITV. Dostali sa aj k ľuďom, ktorí absolvovali veľký tréningový kemp vo Francúzsku. "Každé ráno sme cvičili najmenej dve hodiny. Bolo to všetko veľmi realistické, mali tam aj korenisté spreje a ďalšie vybavenie. Organizácia bola výborná. Po týždni bolo všetko zakončené prehliadkou," prezradil reportérom jeden z účastníkov kurzu.

"Máme tu chlapcov aj dievčatá v dobrej forme. Za ktorý tím by si radšej hral? Za nejakých degenerátov alebo vlastencov?" pýtal sa inštruktor reportéra. Na videozázname zo skrytej kamery je vidieť, ako asi dve stovky účastníkov kurzu trénujú súboje jeden na jedného. Za svoje výkony dostávajú na záver špeciálnu nášivku hnutia Identitariánov.

Pozrite sa, ako sa Identitariáni prezentujú na portáli Youtube:

Hnutie spočiatku fungovalo len vo Francúzsku. S nekončiacou utečeneckou krízou sa však rozšírilo do mnohých ďalších európskych krajín. Podľa oficiálnych stránok má za cieľ reprezentovať "pôvodných Európanov", šíri tiež teórie o plazivej islamizácii. Vstup do Veľkej Británie hnutie zobralo spektakulárne vyvesením transparentu na Westminsterský most, ktorý hlásal: "Bráňme Londýn - Stop islamizácii", píše The Independent.

Líder britskej a írskej pobočky hnutia Damhnait McKenna prezradil, že aktuálnym cieľom Identitariánov je presun všetkých ilegálnych migrantov späť do vlasti. "Chceme do Británie vrátiť náš spôsob života a našu kultúru. Bojíme sa, že sa staneme v našej vlasti menšinou. Islam podľa môjho názoru nie je náboženstvo, ale určitá politická sila," myslí si. Identitariáni cielia najmä na mladých ľudí. Najvyhľadávanejším nástrojom sú sociálne siete.

Profesionálne verbovanie nových priaznivcov

Profesionalizáciu hnutia potvrdzuje aj výkonný riaditeľ neziskovej organizácie na ochranu ľudských práv Hope Not Hate Nick Lowles. "Vedia si zaistiť financovanie a svoje názory nikdy nerozširovali tak dobre, ako je tomu teraz," tvrdí. Lídri Identitariánov a ďalších krajne pravicových zoskupení sa zúčastňujú aj regionálne významných konferencií.

Na októbrovej akcii sa napríklad stretli s Anne Marie Watersovou, neúspešnou kandidátkou na predsedníčku strany UKIP. Tá na kameru oznámila, že sa "Británia pomaly stáva islamským štátom". Vedenie UKIP nedávno kvôli podobným názorom jej členstvo ukončilo.

Krajne pravicové hnutia zažívajú v Británii v posledných mesiacoch obrodu. Experti na radikalizáciu tvrdia, že Identitariáni i ďalšie hnutia ako National Action pochopili, ako k sebe nalákať moderných mladých ľudí. "Tušia, že mladí ľudia potrebujú nejaké jednoduché posolstvo. Dokážu vziať komplikovaný problém a urobiť z neho niečo jednorozmerné a priamočiare," stojí v správe o krajnej pravici v Británii.

K najdiskutovanejším doterajším akciám Identitariánov patrí pokus o zastavenie ilegálnej migrácie cez Stredozemné more. V lete tohto roku plánovali vlastným plavidlom útočiť na lode s utečencami. Na Sicílii sa však ich zámery nestretli s veľkým úspechom. Protestovali proti nim stovky ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 03 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 04 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:18