Reuters
StoryEditor

Varšavou pochodovali desaťtisíce nacionalistov. Prišiel aj taliansky neofašistický líder

11.11.2017, 21:00
Autor:
ČTKČTK
Nechýba transparenty vyzývajúce na "bielu Európu bratských národov" a požiadavky, aby "bolo židovstvo odstavené od moci."

Tradičného pochodu nacionalistov Varšavou na sviatok nezávislosti sa dnes podľa polície zúčastnilo približne 60-tisíc ľudí. V poľskej metropole sa konala aj menšia protidemonštrácia, informovala dnes večer agentúra AP.

Dnešný varšavský pochod bol jednou z mnohých akcií, ktoré sa v Poľsku konali pri príležitosti obnovenia Poľska po 1. svetovej vojne. Poľský prezident Andrzej Duda sa predtým zúčastnil oficiálnej slávnosti s kladením vencov pri hrobe neznámeho vojaka. Pozvanie k účasti na oslavách prijal aj predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk.

Práve pochod krajnej pravice sa však v posledných rokoch stal najviditeľnejšou udalosťou sprevádzajúcou štátny sviatok. Niektorí účastníci dnešného sprievodu podľa AP prejavovali sympatie voči xenofóbnym myšlienkam.

"Biela Európa bratských národov," stálo na jednom z transparentov. Jeden z demonštrantov dokonca v rozhovore so štátnou televíziou TVP povedal, že si želá, aby "bolo židovstvo odstavené od moci".

Pochod sa konal pod heslom "Chceme boha", čo sú slová zo starej poľskej náboženskej piesne. Rečníci brojili proti liberálom a obhajovali kresťanské hodnoty. Mnohí účastníci manifestácie niesli poľské vlajky, iní zapaľovali bengálske ohne.

Akcie poľských radikálov sa zúčastnili aj hostia zo zahraničia, napríklad známa osobnosť britskej krajne pravicovej scény Tommy Robinson a líder talianskej neofašistickej strany Nová sila (Forza Nuova) Roberto Fiore.

Vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť sa pochodu priamo nezúčastnila, ale televízia TVP akciu označila za "veľký pochod vlastencov".

Vo Varšave sa dnes takisto uskutočnila protidemonštrácia, ktorá však bola rozsahom menšia ako pochod pravičiarov.

01 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 02 - Modified: 2024-04-10 20:00:40 - Feat.: - Title: Ruský nacionalista Girkin žiada z väzenia o vyslanie do vojny 03 - Modified: 2023-05-12 17:08:11 - Feat.: - Title: Provojnoví nacionalisti vstupujú do politiky, chcú "zachrániť Rusko ako štát" 04 - Modified: 2022-02-10 19:01:23 - Feat.: - Title: V Poľsku pristáli americké stíhačky. Posilnia východné krídlo NATO v čase napätia na Ukrajine 05 - Modified: 2021-12-07 14:46:37 - Feat.: - Title: Kašlú na práva žien. Ďalší štát, ktorý obmedzí potraty a hrozí nehumánnymi trestami
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:18