AP Photo/Andrew Harnik
StoryEditor

Trump končí svoju ázijskú cestu návštevou Filipín. Oficiálny program začal slávnostnou večerou

12.11.2017, 20:55
Autor:
TASRTASR
Americký prezident sa bude snažiť zlepšiť vzťahy s ostrovným štátom.

Lídri z ázijských krajín sa v nedeľu pridali k prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi na slávnostnej večeri, ktorú na ich počesť v Manile podával filipínsky prezident Rodrigo Duterte. Informovala o tom agentúra Reuters.

Účastníci slávnostnej večere, ktorá je venovaná 50. výročiu založenia Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), mali na sebe oblečené tradičné filipínske košele barong tagalog, konštatoval Reuters.

Tradičný odev

Košeľa barong tagalog sa považuje za jeden z najtypickejších suvenírov, ktoré si možno doniesť z Filipín. Vždy je ušitá z tenkej polopriesvitnej látky a je vyšívaná. Najkvalitnejšie látky sú utkané z vlákien z listov kokosovej palmy alebo banánovníka. Táto košeľa sa zvyčajne oblieka na tričko a len na veľmi významné príležitosti, napr. na svadbu.   

Reuters dodal, že pre prominentných účastníkov večere a summitu ASEAN pripravili štvorchodové menu v štýle fusion, ktoré ako kombináciu miestnej a medzinárodnej kulinárskej tradície vytvoril filipínsky šéfkuchár Jessie Sincioco. Ten sa podpísal aj pod menu, ktoré podávali pápežovi Františkovi, keď v roku 2015 zavítal na Filipíny.

Podpora vzájomných vzťahov

Agentúra Reuters napísala, že Trump sa počas návštevy Filipín bude zrejme chcieť pokúsiť podporiť vzájomné vzťahy s Filipínami, ktoré sú napäté aj vzhľadom na Duterteho silný protiamerický postoj a jeho snahy pre zlepšenie vzťahov s Ruskom a Čínou.

Duterte - prezývaný niekedy vzhľadom na svoju prostorekosť aj "Trump Východu" - minulý týždeň vyhlásil, že Trumpovi "odporučí", aby mlčal, ak by počas ich spoločného stretnutia chcel hovoriť o ľudských právach a stave ich dodržiavania na Filipínach. 

Porušovanie ľudských práv

Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že vojna proti obchodovaniu s drogami a drogovým dílerom, ktorú Duterte pred časom spustil na Filipínach, si vyžiadala už viac ako 3900 obetí na životoch. Duterteho kritici tvrdia, že ide o popravy bez súdu, čo však prezident i polícia odmietajú. 

Najvyšší predstaviteľ USA prišiel do Manily po krátkej zastávke vo Vietname. Predtým navštívil Japonsko, Južnú Kóreu a Čínu.

01 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:37