Reuters
StoryEditor

Poľsko odsúdilo rasizmus a antisemitizmus. Víkendový pochod krajnej pravice obhajuje

13.11.2017, 14:16
Autor:
ČTKČTKklkl
Poľské ministerstvo zahraničia označilo pochod, ktorého sa zúčastnili aj kotlebovci za prejav vlastenectva.

Poľské ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že dôrazne odsudzuje rasizmus a antisemitské a xenofóbne myšlienky. Pochod krajnej pravice vo Varšave vo sviatok poľskej nezávislosti považuje ale najmä za prejav vlasteneckých hodnôt, informovala agentúra AP. Na spomínanej akcii sa objavili heslá ako "biela Európa bratských národov", volanie po "čistej krvi" či keltský kríž - symbol vyznávačov belošskej nadradenosti.

Ministerstvo zahraničia tieto prvky sobotňajšieho pochodu nezávislosti označilo za "podružné" a dodalo, že nie je spravodlivé na ich základe akciu hodnotiť. Pochod bol vraj "veľkou oslavou Poliakov, odlišných vo svojich názoroch, ale zjednotených okolo spoločných hodnôt slobody a vernosti k nezávislej domovine".

Aj slovenskí radikáli

Poľský denník Gazeta Wybrocza na svojom webe informoval, že sa pochodu zúčastnil aj slovenský poslanec za Kotlebovu ĽS NS Milan Mazurek. Ten mal vystúpiť s prejavom. Poľský denník pripomenul, Mazurek je ten, kto v minulosti označil holokaust za bájky. 

Mazurek však zrejme nebol jediný zástupca kotlebovcov, ktorý sa nacionalistického pochodu zúčastnil. Na Facebooku sa objavila fotografia, na ktorej je vidieť niekoľko zelených zástav patriacich ĽS NS.

Aj deti a seniori

Akcie poľských radikálov uskutočnenej pod heslom "My chceme Boha" sa podľa polície zúčastnilo do 60-tisíc ľudí. Boli medzi nimi rodiny s deťmi a seniori, tiež však napríklad známa osobnosť britskej krajne pravicovej scény Tommy Robinson a líder talianskej neofašistickej strany Nová sila (Forza Nuova) Roberto Fiore.

AP upozorňuje na to, že k organizátorom pochodu sa radia skupiny Všepoľská mládež, Národné hnutie a Národné obrodenie Poľska, ktoré majú korene v medzivojnových antisemitských organizáciách. Jeden z účastníkov v sobotu povedal štátnej televízii TVP, že si želá, aby "bolo židovstvo odstavené od moci".

Európa bude biela

Na transparentoch sa v sobotu objavili slová ako "Európa bude biela, alebo neobývateľná", "čistá krv, jasná myseľ", "nie islamu" a tiež slogany namierené proti Židom a homosexuálom, napísal server Politico. Poľský minister vnútra Mariusz Błaszczak údajne na otázky ohľadom nenávistného charakteru pochodu odpovedal: "To je len váš názor, pretože sa správate ako politickí aktivisti."

Hovorca izraelského ministerstva zahraničia Emmanuel Nahšon označil udalosť za "nebezpečný pochod extrémnych a rasistických živlov". "Dúfame, že poľské úrady proti organizátorom zakročí. História nás učí, že s prejavmi rasovej neznášanlivosti je potrebné sa vysporiadať rýchlo a rozhodne," citovala Nahšona AP.

01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:51