REUTERS/Susana Vera
StoryEditor

Katalánski politici by mali byť diskvalifikovaní, vyhlásil Rajoy

14.11.2017, 13:34
Autor:
ČTKČTK
Aj napriek tomu, že je väčšina katalásnkych exministrov vo väzbe, môžu kandidovať v decembrových voľbách.

Katalánski exministri, ktorých Madrid odvolal kvôli snahám o nezávislosť Katalánska, môžu znovu kandidovať, pretože neboli odsúdení. Z politického hľadiska by ale mali byť diskvalifikovaní.

Povedal to dnes v rozhovore so španielskym rozhlasom premiér Mariano Rajoy. Španielsky premiér tiež odmietol špekulácie, že by prípadné víťazstvo separatistov v decembrových voľbách v Katalánsku malo viesť k predčasným voľbám v celej krajine. Podľa neho je už teraz situácia v katalánskej kríze lepšia.

Klamali ľuďom

"Politicky by mali byť všetci diskvalifikovaní, pretože podviedli Katalánsko, klamali ľuďom," povedal Rajoy v španielskom rozhlase COPE. Reagoval tak na otázku prípadnej kandidatúry katalánskych exministrov v decembrových regionálnych voľbách. Neboli odsúdení, takže v účasti na politickom živote im to nebráni.

Podľa Rajoya je ale absurdné, aby tak robili z väzenia alebo z Bruselu. Väčšina katalánskych exministrov je teraz vo väzbe kvôli obvineniu zo vzbury, expremiér Carles Puigdemont čaká so štyrmi exministrami v Belgicku na vydaní do Španielska.

Je optimista

Španielsky premiér tiež uviedol, že nezdieľa pesimistický názor svojho predchodcu vo vedení ľudovcov a expremiéra Josého Maríu Aznara. Ten pred niekoľkými dňami vyhlásil, že ak v decembrových voľbách v Katalánsku opäť vyhrajú separatisti, potom by terajšie obmedzenie tamojšej autonómie situáciu ešte zhoršilo. "Už teraz sme na tom lepšie," oponoval Rajoy. Prijaté opatrenia podľa neho "ukázali všetkým Španielom, že štát sa vie brániť".

Rajoy tiež uviedol, že je pripravený dokončiť svoj druhý mandát premiéra, ktorý začal pred rokom. "Ja sa cítim dobre, dôležité je, čo povie strana. Ale ja sa nachádzam v dobrom momente svojho života," odpovedal Rajoy na otázku, či sa bude znovu uchádzať o funkciu premiéra.

Rokovať bude komisia parlamentu

Ohľadom prípadného dialógu s katalánskym vedením Rajoy vyhlásil, že rokovania sa povedú v dolnej komore španielskeho parlamentu, kde bude v stredu ustanovená komisia pre teritoriálne usporiadanie.

Jej vznik iniciovali opoziční socialisti, keď koncom októbra v Senáte podporili vládny návrh na dočasné prevzatie priamej správy Katalánska španielskou vládou. Komisia má pracovať pol roka a má pripraviť pôdu pre prípadnú reformu ústavy týkajúcu sa autonómnych oblastí.

Národná jednota

Rajoy ale podotkol, že bude brániť princíp "národnej jednoty" a že podľa neho súčasné usporiadanie zaručuje dostatočnú solidaritu a rovnosť medzi Španielmi. Autonómne oblasti Španielska majú vlastný parlament a vlastnú vládu, niektoré z nich (Katalánsko a Baskicko) ale majú napríklad aj vlastné políciu.

Baskicko a Navarra si môžu samy spravovať svoj rozpočet, len odvádzajú určitú časť do Madridu, na rozdiel od ostatných oblastí, ktoré odvedú väčšinu centrálnej vláde a tá im potom časť vráti.

Premiér tiež pripomenul svoj posledný rozhovor s Puigdemontom. "Pred niekoľkými mesiacmi som naposledy hovoril s Puigdemontom. Bolo to veľmi frustrujúce. Chcel hovoriť len o referende (o nezávislosti). Ja som si mohol rozhodnúť dátum, či má byť potreba 60 percent pre schválenie ... proste len podmienky," uviedol Rajoy , ktorý je niektorými kritizovaný, že v posledných zhruba dvoch mesiacoch odmietal Puigdemontove výzvy na dialóg. Referendum ani nezávislosť španielska ústava neumožňuje.

01 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 02 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 03 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov 04 - Modified: 2024-03-13 17:43:06 - Feat.: - Title: Katalánsko ide k predčasným voľbám, regionálny parlament neschválil rozpočet 05 - Modified: 2024-03-10 08:36:19 - Feat.: - Title: "Sánchez je zradca." Tisíce ľudí protestovali v Madride proti amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:31